Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK Østlandssendingen dekket fredag en markering mot rasisme på Tøyen i Oslo. På torget i bydelen var det samlet flere hundre folk for å markere mot rasistisk hets og vold, etter at en kvinne ble angrepet, hetset og dratt i hijaben på Tøyen forleden.

Resett rapporterte samme dag at en venstreekstremist gikk til angrep på SIANs Lars Thorsen, som også hadde dukket opp på arrangementet. Han ble utsatt for uprovosert vold, og ble slått gjentatte ganger i ansikt og bryst.

En politimann holder tak i den venstrevridde voldsutøveren på Tøyen torg.
Foto: Privat skjermdump/Lars Thorsen

– Jeg forsøkte å dytte ham vekk fra meg. Han slo hardt nok, og det var veldig ubehagelig. Jeg kjenner det på kinnben, hake og bryst, forteller Thorsen.

annonse

Dette opptrinnet ble også nevnt i på slutten av NRK Østlandssendingens reportasje fra arrangementet, men fremstillingen av det som skjedde er imidlertid svært upresis. Klippet NRK bruker i sin reportasje viser den militante voldsmannen som gyver løs på islamkritikeren, mens en reporter proklamerer følgende:

– Men midt under appellene måtte politiet gripe inn da et fremtredende medlem av den islamfiendtlige gruppen SIAN dukket opp.

Det kommer ingen opplysninger om at det var SIAN-medlem Lars Thorsen som ble angrepet av en av deltakerne på markeringen. Det som blir sagt av NRK er at SIANs tilstedeværelse utløste behov for politi. Ifølge fornærmede og politiet var det altså ikke slik. Politiet grep inn for å stanse et angrep på Thorsen.

annonse

Distriktsredaktør for NRK Østlandssendingen, Anne Karin Pessl-Kleiven, sier til Resett at statskanalen ville holde fokus på bakgrunnen for markeringen og på hovedpersonen. Hun er helt uenig i at Østlandssendingens reportasje forledet publikum.

– Vårt team var på Tøyen for å dekke en markering. I saken fortalte de kort at politiet måtte stanse markeringen underveis, men de gikk ikke inn i detaljer. De valgte å holde fokus på hovedpersonen og bakgrunnen for markeringen, og det støtter jeg dem i, sier distriktsredaktøren.

– Men dere forleder jo publikum til å tro at det var SIAN som utløste behov for politi? Dere indikerer jo i reportasjen at det var SIAN-medlemmet som utløste behov for politi.

– Jeg er helt uenig i at reportasjen indikerer det. Og derfor er jeg også uenig i resonnementet om at vi forleder publikum. Jeg har allerede fortalt hvorfor.

– Du har fortalt at dere ville ha fokus på hovedpersonen og bakgrunnen, men ikke hvorfor du er uenig i at reportasjen indikerer at SIAN-aktivisten utløste behov for politi. Hvordan kan du mene det?

– Reporter gikk ikke inn på hva det var som utløse bråk eller hva bråket bestod i. Derfor brukte vi den ordlyden. Det er det siste svaret du får av meg, sier Pessl-Kleiven.

Resetts lesere kan selv gjøre seg opp en mening. Lars Thorsen har lagt ut et videoklipp fra hendelsen på YouTube.

Og her kan du se NRK Østlandssendingens reportasje og vinkling av saken.

annonse

Manipulering fra NRK

Resetts redaktør Helge Lurås sier han sjelden har sett et mer eklatant eksempel på bevisst manipulering fra NRKs side.

– Her sitter NRK på egne bilder av det som skjedde. De vet med andre ord at det var Lars Thorsen fra SIAN som ble angrepet av en som sympatiserte med markeringen mot rasisme. Men måten de ordlegger kommentaren oppå filmen, gir inntrykk av at det er SIAN som står for volden, slår Lurås fast.

Han fremholder at dette må være bevisst fra NRKs side, og et ønske om å opprettholde et ensidig inntrykk av markeringen og av såkalte antirasister.

– Dette kan ikke være annet enn bevisst fra NRKs side. Når distriktsredaktøren sier at NRK valgte å holde fokus på hovedpersonen og bakgrunnen for markeringen, så indikerer hun jo hva som lå bak deres egen vinkling. NRK ville ikke forkludre inntrykket av at dette var de gode menneskene som gjorde en markering mot de onde rasistene. Og gode mennesker tyr ikke til vold, derfor måtte de manipulere hendelsen, sier Lurås, og legger til:

– Det er regelrett fake news og en skam for det som er en lisensbetalt offentlig kringkaster. Jeg håper noen klager NRK inn for PFU for denne saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon