Fiskeriminister Harald T. Nesvik Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge signerte onsdag en ny avtale som skal forhindre uregulert og ulovlig fiske i Polhavet.

Med den nye avtalen har en rekke land forpliktet seg til å ikke begynne kommersielt fiske i området før bindende reguleringer er på plass. Området er på 2,8 millioner kvadratkilometer, omtrent like stort som Middelhavet.

Det drives ikke fiske i Polhavet i dag ettersom store deler er dekket av is mesteparten av eller hele året, men det ventes at ismengden vil bli betydelig mindre på sommerstid i tiårene som kommer.

annonse

– Avtalen er unik ved at den løser et problem før det oppstår, noe som er sjelden kost i internasjonalt samarbeid. Om fiskebestander vandrer inn i disse områdene i fremtiden, så er vi forberedt. Dette er føre-var-prinsippet i praksis, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

I tillegg til Norge har de andre kyststatene i havet rundt Nordpolen også skrevet under på avtalen: Russland, USA, Canada og Danmark/Grønland/Færøyene. Også fjernfiskeaktørene Kina, Japan, Sør-Korea, Island og EU har skrevet under.

Prosjektleder Sune Scheller i Greenpeace roser landene for avtalen, men sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at avtalen ikke bør stå alene.

annonse

– Det er viktig å inngå en slik avtale før fiskeindustrien rykker inn. Men det er også andre dyr i området som er avhengige av isen – isbjørner, hvaler og andre havpattedyr. De blir også presset av at isen smelter og burde også få beskyttelse i større grad, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon