Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev sammen med forsvarer Hege Aakre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev må sitte ytterlige to uker i varetekt med brev- og besøkskontroll. Han anket kjennelsen i Oslo tingrett på stedet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsket å forlenge varetektsfengslingen av den siktede 51-åringen, som er siktet for etterretning mot statshemmeligheter. Han samtykket ikke til dette og erkjenner ikke straffskyld.

Etter at tingrettsdommer Kim Heger hadde lest kjennelsen, sa russeren til et fulltallig pressekorps at han var skuffet over domstolens beslutning.

– Jeg har ikke noen følelse av å være forbannet. Det er jo ikke noen grunn til å bli sint i denne situasjonen, sa han behersket før han ble eskortert ut av politiet tilbake til Oslo fengsel.

Botsjkarev trodde også de kan fortsette å varetektsfengsle ham, selv om kjennelsen igjen er anket til Borgarting lagmannsrett. Hans forsvarer, advokat Hege Aakre, vil sende et støtteskriv til retten torsdag.

– Ettersom påtalemyndigheten tydeligvis er på jakt etter en svart katt i et svart rom hvor det ikke er noen svart katt, så kan de jo fortsette å forlenge varetekten så lenge de vil, sa Botsjkarev.

Arbeidsro

Aktor, politiadvokat Kathrine Tonstad i PST, sier at kjennelsen innebærer at de nå får den arbeidsroen de trenger i saken uten at det er fare for bevisforspillelse.

– Nå vil vi fortsette å gjennomføre de etterforskningsskrittene vi mener er nødvendig i saken. Vi vurderer fortløpende bevisbildet. Vi leter etter både ting som kan styrke og svekke mistankegrunnlaget. Vi er godt i gang med etterforskningen, men er fortsatt ikke ferdig, sier hun til NTB.

Mener mistanken er svekket

Aakre mener mistanke- og bevisgrunnlaget mot ham er svekket fordi hennes klient har gitt en forklaring på det som kan ha blitt oppfattet som mistenkelig atferd under seminaret på Stortinget.

– Det er stor oppmerksomhet rundt det der. Bekymringen ble meldt til PST og så har det ballet på seg. Nå er mistankegrunnlaget tynt. Vi håper PST raskt foretar de etterforskningsskrittene de mener gjenstår og at han da får reise hjem så fort som mulig, sier hun.

– Utpressing

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova kaller den forlengede varetekten for utpressing i et forsøk på å få russiske myndigheter til å bytte Mikhail Botsjkarev mot den spionsiktede nordmannen Frode Berg som sitter fengslet i Moskva.

– Vi krever at alle falske anklager mot Botsjkarev frafalles og at han blir løslatt så snart som mulig, sa hun ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Gjorde opptak

Det er snart to uker siden 51-åringen ble pågrepet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev.

– Jeg deltok og gjorde opptak av fremførelser. Jeg oppførte meg på akkurat samme måte som jeg har gjort på tidligere arrangementer, sa russeren til pressen torsdag.

Fengslingsmøtet torsdag gikk for åpne dører, etter at PST ikke fikk medhold i begjæringen om det motsatte.

 

 

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag. Rettsmøtet går for åpne dører.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å forlenge varetektsfengslingen av den siktede 51-åringen, som er siktet for etterretning mot statshemmeligheter. Han samtykker ikke til dette.

PST ønsker ikke å kommentere hvorvidt de mener mistanken mot Botsjkarev er styrket eller svekket, ei heller hvor lenge de ønsker å holde ham fengslet.

Pågrepet på OSL

Det er snart to uker siden 51-åringen ble pågrepet og siktet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev.

Russeren anket fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett, men Borgarting lagmannsrett avviste anken. Sannsynligheten for at han samarbeidet med andre, tilsier at han må sitte varetektsfengslet, slo lagmannsretten fast.

Ikke sannsynlig at han handlet alene

Lagmannsretten la stor vekt på at det er fare for at IT-medarbeideren fra det russiske parlamentet vil forsøke å påvirke flere identifiserte personer som PST ønsker å avhøre.

– Lagmannsretten viser i den forbindelse til at det ikke er sannsynlig at siktede har handlet alene. Ved løslatelse vil siktede ha mulighet til å påvirke forklaringen til vitner eller andre mulige impliserte i saken, het det i kjennelsen.

Kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett bekrefter opplysninger om at russeren mistenkes for datainnbrudd på Stortinget.

(©NTB)

[email protected]