EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Som president i EU-kommisjonen er Jean-Claude Juncker en av Europas mektigste menn. Kommisjonen består av byråkrater som ikke er folkevalgte, og er EUs utøvende maktorgan, og ansvarlig for å foreslå nye lovgivning for EU-parlamentet.

Juncker har tidligere utrykket misnøye over måten han mener han er blitt behandlet av den britiske pressen. Nå sier han at britiske journalister ikke respekterer politikeres menneskerettigheter, ifølge østerrikske Der Standard.

– Den britiske pressen er slik at jeg ikke vil savne den. De respekterer ikke menneskerettighetene til politiske aktører i det hele tatt, sa Juncker til pressen under et besøk i Østerrikes hovedstad Wien.

annonse

Videre erklærte presidenten i EU-kommisjonen at pressefriheten også har sine begrensninger. Han mener at journalister ikke skal bringe oppmerksomhet til politikeres personlige problemer.

– Pressefriheten har også sine grensen, sa Juncker.

Han har den siste tiden fått noe medfart i internasjonale medier, etter anklager om alkoholisme og upassende oppførsel ved diplomatiske samlinger.

Når det kommer til Brexit-avstemningen i Storbritannia i 2016 utrykket Juncker anger på at EU-kommisjonen etterkom kravet fra tidligere statsminister David Cameron om ikke å blande seg inn i valgkampen.

annonse

– Dersom Kommisjonen hadde intervenert, hadde kanskje de riktige spørsmålene ha kommet inn i debatten, sa den 63 år gamle eurokraten i Wien.

Selve Brexit-avstemningen mener han er «ynkelig».

– På den tiden var det allerede klart for oss hvilke prøver og vanskeligheter denne ynkelige folkeavstemningen til britene ville lede til.

President Juncker later til å være særlig skuffet over at hans navn vil kunne assosieres med Brexit, og den første gangen et medlemsland besluttet seg for å si farvel til den overstatlige, byråkratiske unionen. Han avfeier påstanden om at han bærer noe av skylden for britenes valg i Brexit-avstemningen.

– Jeg er alltid forbauset over hva jeg alltid klandres for, sa han.

annonse

Junckers uttalelse om pressefriheten ligner tidligere kommentarer fra EU-kommisjonen. Nylig rapporterte Resett at EUs Vera Jourová, kommisær for justis og likestilling, har sagt at pressefriheten i EU må begrenses for å forhindre «dårlig nasjonalisme».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon