Illustrasjonsfoto: AFP/ Stringer
annonse
annonse

Morgenbladet publiserte nylig et intervju med Afrika-ekspert Stephen Smith som er verdt å merke seg. Ifølge Smith er flyktningestrømmen mot Europa i 2015 ingenting i mot det vi har i vente. Intervjuet er oversatt fra Die Zeit.

Smith hevder at Europa må regne med 150-200 millioner afrikanske migranter med afrikansk bakgrunn i løpet av de neste 30 år. Samtidig er FN i ferd med å underskrive en global migrasjonsavtale som Resett har skrevet om tidligere.

Die Zeit spør om hans påstander stemmer. Smith svarer:

annonse

– Situasjonen lar seg enkelt beskrive. Det finnes 500 millioner vesteuropeere, og på den andre siden av Middelhavet bor det 1,3 milliarder afrikanere. Allerede i 2050 vil det finnes 2,5 milliarder afrikanere. Og de vil være unge; to tredjedeler av dem vil være under 30 år. Derimot kommer vesteuropeerne til å være veldig gamle, og redusert til under 450 millioner. Disse tallene forteller om et massivt flyktningpress.

Smith er overrasket over hvordan vesteuropeere ignorerer den demografiske utviklingen, som de som befinner seg i Afrika ikke kan unngå å legge merke til. Han beskriver et Afrika hvor de tradisjonelle verdiene er gått til grunne. I følge Smith er det unge mennesker fra en stadig voksende middelklasse som utvandrer.

På spørsmål om ikke migrantene flykter fra elendighet er Smith krystallklar:

annonse

– Det er nettopp det de ikke gjør. Det er bare de bedrestilte som våger å begi seg ut på reisen til Europa (…) Stilt overfor en befolkningseksplosjon som dette, ville selv den ærligste og redeligste afrikanske regjering ikke klart å bygge så mange veier, skoler og sykehus som befolkningsveksten krever. Å skape balanse i det postkoloniale Afrika er en uløselig oppgave.

Smith beskriver hvordan afrikanere først søkte seg mot Sør-Afrika, som derfor allerede er helt overbelastet. Grunnen til at så få i Europa regner med millioner av nye afrikanske innvandrere forklarer Smith med det Hanna Arendt kaller medlidenhetens politikk:

– Da mer enn én million mennesker reiste over Middelhavet (…) i 2015 druknet 3771 av dem. Altså 0,37 prosent.

Disse 0,37 prosent dominerer fortsatt flyktningdebatten. Men risikoen i den afrikanske hverdagen er langt større, mener Smith. Media rapporterer ikke ved bruk av fornuft eller fakta. Det spilles på følelser.

Smith forstår migrantene, og innrømmer at de har legitime interesser – men han sier også at vi kan avvise dem like legitimt. 

Smith tror ikke Europas politikere vil løse problemene:

– I de europeiske regjeringer fornemmer jeg en panikk som ingen vil vedkjenne seg. Spesielt blant teknokratene, som er de som skal tenke ut løsninger, men ikke kommer på noen.

Stephen Smith har undervist i afrikanistikk ved Duke University i USA siden 2007. Hans bok Nach Europa! Das junge Afrika auf dem Weg zum alten Kontinent kommer i disse dager ut på tysk.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon