Arbeiderpartiets presidentkandidat Fernando Haddad, her med sin kone Ana Estela, ligger langt etter den høyreradikale kandidaten Jair Bolsonaro foran valget 28. oktober. Foto: Nelson Antoine / AP / NTB scanpix
annonse

Jair Bolsonaro, den høyreradikale favoritten til å vinne presidentvalget i Brasil, oppildner til vold, sa hans motkandidat Fernando Haddad lørdag.

I et intervju med AFP sa Haddad at Bolsonaros valgkampløfte om å gjøre det lettere for brasilianere å skaffe seg våpen for å bekjempe omseggripende vold, vil oppmuntre til mer vold.

– Min motstander oppildner til vold, inkludert en voldtektskultur, sa han med henvisning til en episode der Bolsonaro sa til en kongresskvinne at hun var for stygg til å fortjene at han voldtok henne.

annonse

Haddad ligger langt etter Bolsonaro, som fikk 46 prosent av stemmene i første runde av valget 7. oktober. Haddad fikk 29 prosent og strever med å tette gapet foran annen omgang 28. oktober.

Nye målinger viser at Bolsonaro ligger an til å vinne med 58 prosent av stemmene, mot 42 prosent for Haddad.

Vil ha TV-debatter

Haddad har bedt om flere TV-debatter, men det ønsker ikke Bolsonaro, som ble skadd da han ble angrepet av en mann med kniv i forrige måned.

I intervjuet med AFP argumenterte Haddad mot det valgløftet som har tiltrukket velgerne mest, nemlig løftene om lov og orden som inkluderer lettere tilgang på våpen, en opprustning av politiet og en senking av den kriminelle lavalderen til 16 år.

– Å væpne befolkningen løser ingenting. Det er staten som må sørge for offentlig sikkerhet, sa den tidligere ordføreren i São Paulo.

Rasist og kvinnehater

Den tidligere offiseren Bolsonaro, som av flere er blitt kalt Brasils versjon av Donald Trump, har lovet å slå hardt ned på kriminalitet og korrupsjon. Han er også klimaskeptiker.

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1991. Underveis har han kommet med nedsettende kommentarer om kvinner, abort, likekjønnet ekteskap og svarte, og han er blitt kalt både rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]