I går oppfordret undertegnede Resett-leserne om å melde seg inn i KrF for å påvirke det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Det avstedkom en del spørsmål i kommentarfeltet.

Det ble henvist til Vedtekter for medlemskontingent og registrering av medlemskap i Kristelig Folkeparti hvor det i pkt. 2 står:

«En må ha stått som medlem i 3 måneder for å kunne delta på partiets nominasjonsmøte med tale,- forslags- og stemmerett. For å kunne avgi stemme på årsmøter eller nominasjonsmøter, må forfalt kontingent være betalt.»

Det er naturlig ut fra dette at man tenker at nyinnmeldte medlemmer ikke kan påvirke landsmøte 2. november. Men det stemmer ikke. I Bergens Tidende kunne man i forrige uke lese om en «vervekampanje» i KrF som hadde resultert i 1749 nyinnmeldte medlemmer siden Hareide ga ut bok 24. september.

KrFs informasjonssjef Mona Høvset skrev i en e-post til Bergens Tidende at «23 av dem meldte seg inn før 28. september, mens det tok av etter landsstyremøtet.» Ifølge Høvset er det «dyktige medarbeidere på partikontoret» som har stått for vervingen.

BT skriver videre at disse nye medlemmene mandag i forrige uke «avgjorde trolig (…) delegatvalget i Sandnes KrF.»

– Det er klart at de nye medlemmene hadde stor innvirkning, sa Signe Johanna Nijkamp, kommunestyrerepresentant for KrF i Sandnes.

Hun forteller at av de rundt 50 tilstedeværende var 15 nye. Alle hadde som mål å få valgt inn delegater som støtter Hareides venstrevridning. Da avstemningen var over, hadde de gjort rent bord, skriver BT.

Frykter kupp

BT spurte samtlige lokallagsledere i nye Vestland fylke om hvilke krav de stiller til stemmerett i det pågående samarbeidsspørsmålet. 18 av 20 lokallag sier at det er nok å ha betalt kontingenten. Kvinnherad og Alver er eneste unntak. Der stilles det krav om henholdsvis tre og to måneders medlemskap.

– Jeg tror det er klokt av oss å ha fått på plass et slikt regelverk. Dette for å unngå at en gjennom masseinnmelding kupper prosessen. Jeg har hørt andre si at dette systemet burde vært på plass i andre lokallag også, sa Stian Lavik, leder i Alver KrF til BT.

– Det er gøy med mange nye medlemmer, men jeg syns det burde vært noen regler for hvor lenge man må ha vært medlem for å ha stemmerett på årsmøtene, sier Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU.

Reaksjoner

BT skriver at Sayed har reagert på det som skjedde i Sandnes KrF. Han peker på at man i de fleste lokallagene i KrF i dag må ha vært medlem i partiet i tre måneder for å delta på nominasjonsprosessen, mens man i denne saken – av mange betegnes som en av de viktigste i partiets historie – bare er en betalt kontingent unna fra å stemme.

KrF stiller altså lokallagene fritt til å sette reglene for hvem av medlemmene som kan stemme på de ulike sakene. I dokumentet Normallover for lokallag i Kristelig Folkeparti står det følgende:

«Partiet er åpent for medlemskap for alle kvinner og menn over 13 år som er enig i partiets formål og grunnsyn. Dersom medlemmet ønsker det, kan det være organisert gjennom sideorganisasjonens lokal- eller fylkeslag. Disse medlemmer betaler bare en kontingent og har de samme rettigheter og plikter som andre KrF-medlemmer. I nominasjonsprosessen utøver medlemmer som har fylt/fyller 18 år i valgåret sine medlemsrettigheter gjennom KrF-lagets møter. (…) Årsmøtet består av alle medlemmer medregnet KrFU- medlemmer som er bosatt i kommunen. Årsmøtet er lagets øverste myndighet. Det innkalles skriftlig med minst 14 dagers varsel.»

I vedtektene for lokallag står det altså ingenting om at man må ha stått som medlem i 3 måneder. Dette er en regel for partiet sentralt, og det er opp til hvert enkelt lokallag å sette egne regler. I utgangspunktet kan du stemme i samme minutt som ditt medlemskap er registrert så lenge du kan dokumentere betalt kontingent.

I de fleste lokallag ser det ut til at nye medlemmer altså kan stille på lokallagsårsmøtene som nå avholdes og stemme frem kandidater til fylkeslagsmøtene, og fra fylkeslagsmøtene ville det igjen stemmes frem deltakere til landsmøtet.

Men hvis vi forstår KrFs noe uklare regler riktig, kan ikke nye medlemmer selv være representert på landsmøtet 2. november. Men man kan ha vært med å stemme frem delegater som støtter ens eget syn på KrFs viktige veivalg mellom høyresiden og venstresiden.

Vinduet lukkes

Mange lokallag har avholdt eller er i ferd med å avholde årsmøtene i disse dager. De som ønsker å påvirke må derfor handle raskt og søke lokal informasjon om en innmelding nå har en hensikt eller ikke..

Her er en liste over de ekstraordinære fylkesvise årsmøtene som lokallagene i KrF sender delegater til:

20.oktRogalandOlaug Bollestad
22.oktBuskerudKnut Arild Hareide +   Kjell Ingolf Ropstad
22.oktHedmarkTore Storehaug +   lokal innleder
22.oktFinnmarkikke bedt om besøk
23.oktOpplandGeir J. Bekkevold +   lokal innleder
24.oktTelemarkGeir J. Bekkevold +   Martine Tønnessen
26.oktAgderKnut Arild Hareide +   Kjell Ingolf Ropstad + Hans Fredrik Grøvan
27.oktHordalandKnut Arild Hareide +   Kjell Ingolf Ropstad
27.oktMøre og RomsdalTore Storehaug +  Steinar Reiten
27. – 28. okt.NordlandTore Storehaug + Hans Fredrik Grøvan
27. okt.TrøndelagLokale innledere
27. okt.Sogn og FjordaneGeir J. Bekkevold +  Tove W. Haugland
27. okt.Tromsikke bedt om besøk
29 okt.AkershusKnut Arild Hareide + Kjell Ingolf Ropstad
29. okt.VestfoldTore Storehaug + Tove W. Haugland
29.oktOsloKnut Arild Hareide +  Kjell Ingolf Ropstad
30.oktØstfoldKnut Arild Hareide +  Olaug Bollestad

 

Hvert fylke har ulike regler for å velge ut delegater til landsmøtet. Noen steder, som i Oslo KrF, har vanlige medlemmer ikke blitt gitt noen innflytelse i det hele tatt på hvilke delegater som sendes til landsmøtet.

De som er interessert i å påvirke KrFs veivalg må derfor sjekke ut hva reglene er lokalt, og om årsmøtet lokalt allerede er avholdt eller ikke, før de eventuelt tar steget og betaler medlemskontingent.