Illustrasjonsbilde. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Til tross for en rekordøkning i antall kvinnelige søkere, får stadig færre kvinner tilbud om plass på krigsskolen. – Skuffende tall, mener Forsvaret.

Av de 298 kvinnene som søkte krigsskoleutdanning i år, fikk 32 av dem tilbud om skoleplass, ifølge Forsvarets Forum. Sjefen for Forsvarets høgskole, kontreadmiral Louise Dedichen, mener tallene er skuffende.

– Hvis vi virkelig vil ha flere kvinner inn, får vi det til. Vi må sette oss et måltall og så må vi gjennomføre. Vi må sørge for at kvinneandel ikke bare blir en politisk målsetting, men at det er noe som vi faktisk måles på, sier Dedichen.

Ifølge Forsvarets høgskole faller en stor andel av kvinnene fra på tester hvor det er blitt satt såkalt objektive kriterier. Dekan Thor-Erik Hanssen mener det er på tide å stille spørsmål ved disse kriteriene.

– For å få inn flere analytiske hoder, kan vi differensiere utdanningen mer. Vi må vurdere kravene vi stiller med tanke på hvilke oppgaver som faktisk skal utføres, sier Hanssen.

Sjef for Heimevernet, Generalmajor Eirik Kristoffersen, er enig i at det legges for mye vekt på de fysiske testene og etterlyser vurderinger basert på bredere kriterier.

– Jeg har ett eksempel: Vi sier at alle skal klare fem armhevinger. Da bør vi stoppe når de har nådd fem. Ikke fortsette. Ei jente som klarer fem, er like kvalifisert som en gutt som tar ni. Flere utenlandske avdelinger har begynt med dette. Minstekravet må være godt nok. Så må vi heller vurdere kandidatene på andre kriterier, som lag-sammensetting og behov for mangfold. Men de kriteriene er mye vanskeligere å måle, forklarer Kristoffersen.

(©NTB)