Illustrasjonsbilde. (Fra v) Tore Sagen, Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
annonse

Radioresepsjonen er et humorprogram har hatt sendinger siden 2006, den siste tiden på NRK P13. Under onsdagens sending, der man blant annet drøftet saker på oppfordring fra lytterne, ble Resett karakterisert som en «nazistisk organisasjon». NRK har bedyret at dette kun er ment som humor.

Resett ble omtalt da en av lytterne ville at komikerne skulle drøfte Helge Lurås’ oppfordring om å melde seg inn i KrF. Når Tore Sagen nevner lytterens forespørsel, kaller han Resett for en «nazistisk organisasjon». Begrepet later til å ha blitt supplert inn av Sagen selv, snarere enn å ha kommet fra lytteren.

Deretter påstår Tore Sagen at «mange på venstresiden» mener at Resett er nazistisk. Hans bror og medprogramleder Steinar Sagen sier da at han ikke tror det er «ren og skjær nazisme» Resett driver med.

annonse

– Neida, de har ikke hakekors og logo, svarer Tore.

Videre sier han at Resett er et flott sted å begynne, om man vil opprette en nazistisk organisasjon. De tre programlederne i Radioresepsjonen kommer så frem til at Resetts ansatte kommer til jobb i vanlige klær, for så å skifte til nazi-uniformer og skrive «konspiratoriske artikler».

De avslutter med å konkludere med at det ikke nødvendigvis er det som skrives i Resett som er nazistisk, men at man bevisst skriver på en bestemt måte for å lokke frem «nazisme» i kommentarfeltet.

Nazistene i Tyskland under Adolf Hitlers ledelse var i tiden 1938-45 ansvarlig for utryddelsen av mer enn 6 millioner jøder.

Prosjektsjef Stig Holmer i NRK P13 sier at dette kun var satire og humor.

– Nazisme er en antidemokratisk og menneskefiendtlig ideologi. Vi har flere med innvandrerbakgrunn blant våre ansatte. Tar dere avstand fra Sagens antydning om at vi er nazister?

annonse
annonse

– Først og fremst: Radioresepsjonen er jo et rent humorprogram, og som sådan det best kjente og etablerte begrepet innen radiohumor i Norge. Det har gått på lufta regelmessig i mer enn 12 år, og vil dermed knapt kunne misoppfattes av noen for å være noe annet enn nettopp parodier, sketsjer, improvisasjoner og fabuleringer, sier Stig Holmer.

Han hevder videre at Radioresepsjonens kommentarer ikke har noen rot i virkeligheten, og insisterer på at det kun er sagt for å få folk til å le.

– Innslaget du stiller spørsmål om, er hentet fra det også faste innslaget «Postkassa», der lytterne sender inn påstander eller spørsmål og ber om Radioresepsjonistenes respons eller kommentar. Her gjelder akkurat det samme: Svarene som gis er parodiske, overdrevne, ikke hentet fra realitetenes verden – altså igjen for å oppnå kun en lattervekkende effekt.

Holmer mener at selve poenget med programmet er å skape vrengebilder og overdrivelser for å være morsom.

– I dette konkrete innslaget tyr radioresepsjonistene til et kjent grep fra komikeres verktøykasse, de lager en tegneserie – på radio. De tegner opp/beskriver en scene som det blir lett for lytterne å se for seg på sitt indre filmlerret. De konkrete beskrivelsene som benyttes for å oppnå den humoristiske effekten er å blåse opp detaljer fra emneområdet til urealistisk proporsjoner, eller snu dem på hodet / vrenge dem ut inn. Innen komedie brukes et slikt grep både i tilfeller der det er snakk om politiske temaer/politisk satire, og andre temaer, forhold hentet fra offentlig liv eller egen hverdag.

annonse

– Å diskutere om hvorvidt noen er nazist er vel ikke akkurat veldig morsomt, er det vel? Er det morsomt å diskutere hvorvidt noen er kommunist?

– Et slik vrengebilde er det som framkaller den humoristiske effekten. I alle fall hos mange. Så er det selvsagt slik at ikke alle har samme oppfatning eller smak når det kommer til hva som er morsomt her i verden. Det må vi nok leve videre med. De som ikke liker Radioresepsjonen velger nok annet å lytte på radio.

NRK vet hva de gjør

Redaktør Helge Lurås sier i en kommentar at NRKs ansatte i dette tilfellet synes nazisme og Resett er nært nok beslektet til at det er morsomt å harselere med det.

– Humoren vil i seg selv bidra til at inntrykket fester seg. På kort sikt gir det oss en enda vanskeligere jobb i å formidle hva vi står for og ønsker å oppnå i norsk offentlighet. Og for Resett har denne harseleringen en direkte økonomisk konsekvens når det gjelder annonsører.

annonse

Lurås tror NRK er meget klar over dette og ser det som en bonus.

– De dekker seg bak satire og humor, men vet godt konsekvensene for oss.

Lurås er tar imidlertid utspillet med knusende ro, og forholder seg avslappet.

– For vår langsiktige posisjonering gjør det ingenting at NRK gir oss denne oppmerksomheten. Den kulturkampen vi er inne i vil ha mange faser. Det blir en langdryg affære, og lisensbetalte NRK er en av MSM-bastionene som til slutt vil falle, avslutter han.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon