Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken
 • 265
 •  
 •  

Den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) var deltaker på et IT-seminar i Stortinget. Det ble reagert på oppførselen hans, og PST ble kontaktet. De pågrep ham på Gardermoen da han skulle reise ut av landet 21. september. Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet. Nå er han løslatt etter fire uker, og det uten at PST protesterer.

annonse

Annonse

Botsjkarev-fengslingen har vært en stor nyhetssak i Norge. Diverse eksperter har uttalt seg. Frode Bergs advokat har vært optimistisk om at en utveksling kanskje kan finne sted – spion mot spion.

På Resett har vi ikke tatt opp saken redaksjonelt. Undertegnede har selv bakgrunn fra Etterretningstjenesten, og saken var åpenbart politisk og potensielt viktig for Norge og for Frode Berge. Norske myndigheter hadde «bruk for en russisk spion» og det hadde ikke hjulpet om noen med min bakgrunn hadde sådd tvil om siktelsen, spesielt ikke når de hadde en norsk spion i sitt fengsel.

annonse

Annonse

Men Resett slapp til et kritisk innlegg av Bjørn Ditlef Nistad et par dager senere. Nistad skrev: «Norske myndigheter har arrestert en russisk statsborger etter et seminar på Stortinget og siktet vedkommende for spionasje. Dette er en absurd arrestasjon som i Moskva vil bli oppfattet som hva det etter alle solemerker er, en provokasjon eller dumhet fra norske myndigheters side. Prisen vil den spiontiltalte nordmannen Frode Berg måtte betale, som trolig vil måtte belage seg på mange års opphold i en russisk fangeleir.»

annonse

Annonse

Videre: «Dette virker som en røverhistorie. En person skal på en konferanse arrangert av nasjonalforsamlingen i et land vedkommende ikke kjenner, ha opptrådt på en mistenkelig måte. (…) Ville en virkelig agent ha opptrådt på en så uprofesjonell måte?»

Vanlig mann

Det ser ut som Nistad hadde rett. NTB skriver i dag:

«Etter fire uker i varetekt konkluderte Oslo tingrett i en kjennelse torsdag med at basert det som var kommet fram i etterforskningen så langt, var det ikke lenger tilstrekkelig grunn til å holde russeren i varetekt (…) Tingretten mener grunnkravet for varetektsfengsling ikke lenger er til stede når PST etter fire ukers etterforskning ikke har funnet håndfaste bevis for spionasje.»

annonse

Annonse

– Vi har gjort en ny vurdering etter at Oslo tingrett konkluderte med at det ikke var skjellig grunn til å mistenke siktede for ulovlig etterretning, og kommet til at vi trekker anken, sier politiadvokat Kathrine Tonstad i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB på fredag.

Tonstad vil ikke konkretisere hva det var som endret seg i PSTs syn på mistankegrunnlaget fra torsdag morgen til fredag formiddag, annet enn at det er gjort en «en helhetsvurdering på bakgrunn av tingrettens kjennelse», skriver NTB.

Unnskyld oss

PST innrømmer nå så eksplisitt det lar seg gjøre i den bransjen at de tok feil, eventuelt at det hele bare var et politisk-diplomatisk spill:

– Vi fikk opplysninger av Stortinget som vi mener var riktig at ble formidlet til oss. Vi iverksatte etterforskning og har jobbet så fort har kunnet. Slik dagens trusselbilde arter seg og ut fra hvordan vi er kjent med at statlige aktører driver teknisk innhenting, så er dette en sak som er helt naturlig for oss å etterforske, sier hun.

Inntil videre opprettholder PST siktelsen, men det går nok ikke lenge før det i det stille også frafalles. Tonstad forsvarer nå kun at PST hadde en legitim interesse av å undersøke nærmere. Klarere kan det knapt sies: PST tror ikke (lenger) at Mikhail Botsjkarev er en spion.

Det norske rettsvesenet er noe mer pålitelig enn i Russland. Man kan ikke bare påstå at noen er spioner. Noe av bevis må foreligge. Det fant man ikke denne gangen på tross av at man saumfor alle Botsjkarevs eiendeler, satte ham i varetekt og forhørte ham.

Tilbake i Moskva sitter Frode Berg, fortsatt uten noen å utveksles mot. Neste gang noen fengsel for spionasje, vil folk kanskje ha litt mer tvil til grunnlaget og ekspertene kanskje ta noen flere forbehold i sine uttalelser. Og PST har ikke altfor mange slike muligheter på «overreaksjonskvoten» før det går på troverdigheten løs.

Men uansett, norske fengsler er ikke av de verste. God tur hjem til Russland, Mikail.


Del saken
 • 265
 •  
 •  
 •  
  265
  Shares
 • 265
 •  
 •  
annonse

Les også: