Afghanistan valgte lørdag ny nasjonalforsamling, men i flere av landets provinser er valget utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen. Denne mannen avga stemme i gamlebyen i Kabul. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Hundretusenvis av afghanere sto lørdag morgen i kø utenfor valglokaler, men i flere av landets provinser ble de møtt av lukkede dører.

annonse

Annonse

I Kandahar-provinsen er valget på ny nasjonalforsamling utsatt med én uke som følge av et Taliban-angrep som tidligere i uka kostet den mektige politisjefen Abdul Raziq livet.

Også øst i Ghazni-provinsen er valget inntil videre avlyst, og fra Kunar-provinsen og hovedstaden Kabul kom det i morgentimene lørdag meldinger om at velgerne møte stengte dører enkelte steder.

annonse

Annonse

Fra andre deler av landet kom det rapporter om at valglokaler ikke hadde mottatt det nødvendige materiellet.

annonse

Annonse

Lav deltakelse

Rundt 8,8 millioner afghanere har ifølge landets valgkommisjon (IEC) registrert seg som velgere, men både valgeksperter, observatører og flere politiske partier har stilt spørsmål ved dette antallet.

Afghanistan har nærmere 40 millioner innbyggere, men et av medlemmene av valgkommisjonen, Wasima Badghisy, mener at det vil være en stor suksess dersom 5 millioner avgir stemme.

Taliban-trusler

Taliban-opprørerne, som kontrollerer store områder i Afghanistan, har advart folk mot å stemme, og talsmannen Zabihullah Mujahid gjentok lørdag at valget er et ledd i «fiendens onde plan».

Taliban truet også med å stenge både store og små veier og hevder at valget bare er et plott satt i scene av inntrengere.

annonse

Annonse

Opprørerne har også advart rektorer og elever mot å la myndighetene bruke skoler som valglokaler,

Store sikkerhetsstyrker er utkommandert for å sikre valgavviklingen, og disse ble hyllet av president Ashraf Ghani da han avga stemme i Kabul i morgentimene lørdag.

Fakta om valget i Afghanistan

* Afghanistan holder valg på ny nasjonalforsamling lørdag 20. oktober.

* Valget skulle opprinnelig vært holdt i juni 2015, men er blitt utsatt flere ganger.

* Over 2.500 kandidater kjemper om de 249 plassene i nasjonalforsamlingen, blant dem 417 kvinner.

* Taliban oppfordret i april til valgboikott. Gruppen har truet med angrep og stengte veier over hele landet.

* I forrige uke hadde 8,8 millioner mennesker registrert seg som velgere, blant dem over 3 millioner kvinner.

* Valget skal i utgangspunktet holdes i alle provinser, unntatt Ghazni-provinsen i øst der ulike etniske grupper er uenige om inndelingen av valgdistrikter.

* Etter drapet på Kandahars politisjef og flere andre sikkerhetstopper torsdag, er valget i den sørlige provinsen utsatt med én uke.

* 54.776 afghanske soldater og politifolk skal vokte flere tusen valglokaler. Om lag 2.000 valglokaler må holde stengt på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det pågår kamper i 20 av landets 34 provinser.

* Av rundt 235.000 registrerte valgobservatører, mange av dem frivillige afghanere, er kun 19 akkreditert som internasjonale observatører.

* For første gang i landets historie skal det brukes et biometrisk system for å identifisere velgere når de avgir stemme. Slik skal man unngå at noen stemmer flere ganger.

* Foreløpige resultater er ventet 10. november. Sluttresultatet kommer først 20. desember

Kilder: Afghanistan Analysts Network, Tolo News, AP

(©NTB)

[email protected]


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: