Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp) under debatt i Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Tidlig fredag morgen kom nyheten om at faktisk.no søker statsstøtte. Det såkalte faktasjekkstedet ønsker seg driftstilskudd fra Kulturdepartementet på 18 millioner kroner, og prosjektstøtte fra Kunnskapsdepartementet på 21 millioner. Til sammen har faktisk.no søkt om svimlende 39 millioner kroner i statlig støtte.

Det omstridte faktasjekkstedet har fått mye kritikk for ideologisk og politisk partiskhet, og følgelig er det mange som advarer mot at nettstedet skal få statsstøtte.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fra FrP forteller Resett at han er negativ til søknaden.

annonse

– Faktisk.no har søkt Kulturdepartementet om 39 millioner kroner i statstøtte. Det er veldig mye penger.

Tybring-Gjeddes partikamerat på Stortinget Per-Willy Amundsen synes det er svært betenkelig at det som påstås være et sannhetsvitne blant mediene får støtte fra det offentlige.

– Jeg finner det prinsipielt svært betenkelig at en mediakanal som har opphøyet seg til sannhetsdommer, skal motta offentlig finansiering. Vurderingene til Faktisk.no er ofte omstridte, samtidig mener mange at de har en politisk slagside til venstre – i likhet med det meste av gammelmedia, konstaterer Amundsen.

Flere frykter at statsstøtten vil bidra til å legitimere faktisk.no som et statlig sanksjonert sannhetsministerium. Amundsen mener dette er et fenomen man finner i regimer man i Norge ikke vil være bekjent av.

– Men verst av alt; dersom de får en fast post på statsbudsjettet, vil det fremstå som det de produserer er statlig sanksjonert sannhet. Det gir assosiasjoner til regimer vi vanligvis ikke liker å sammenlikne oss med, men vil dessverre ikke være overraskende i en tid hvor ytringsfriheten er under press, sier FrP-politikeren.

Amundsen stiller seg tvilende til om kulturminister Trine Skei Grande kommer til å opptre upartisk i denne saken.

annonse
annonse

– Kontroversene kulturministeren har hatt med de nye mediene, samt hennes holdninger ovenfor gammelmedia, taler dessverre ikke for at hun kommer til å forholde seg prinsipielt til denne problemstillingen.

Les også: Bli med på kampen mot Faktisk.no

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon