Danske tollere kikker over grensen til Sverige (Öresundsbroen) AFP PHOTO /CLAUS FISKER
annonse
annonse

Resett har tidligere skrevet om hvordan EU-kommisjonen kom med sterk kritikk mot svensk grensekontroll, i en rapport som ble hemmeligholdt før valget fordi den ble ansett som «politisk følsom».

Nå viser en gransking av Sveriges Radios Ekot at kritikken er mer omfattende enn det som tidligere har vært kjent.

Ekots granskning viser at svensk grensekontroll bryter mot EUs regler, og at umiddelbare tiltak må iverksettes. I rapporten fra EU-kommisjonen, som ennå ikke er offentliggjort, står det:

annonse

– Myndighetene må iverksette hastetiltak for å rette opp etterslep og luker som er identifisert både på strategisk og operativt nivå.

Rapporten totalslakter svensk grensekontroll, både hvordan kontrollen er oppbygd og hvordan arbeidet er organisert. EU–inspektørene peker på at de ulike myndighetene mangler felles struktur og enighet om samarbeidsformer. Dette gjelder for politiet, Kystvakten, Migrationsverket og tollen.

Patrick Engström er sjef for grensepolitiet. Han sier at Sverige siden år 2000 har prioritert andre saker enn ytre grensekontroll:

annonse

– Om man skal være etterpåklok nå så er det slik at før den store omorganiseringen i 2015 forsvant dette spørsmålet fra dagsorden. Og dermed forsvant en mulighet for å gjøre forbedringer litt etter litt.

På flere punkter anklages Sverige for brudd på Schengens regelverk. Det handler om alt fra mangel på tilgang til databaser, til hvordan båsene tollerne sitter i er utformet. EU–kommisjonen har utarbeidet en hemmeligholdt liste på 95 punkter som må utbedres. Punkene er samlet i fem ulike områder: organisasjon og ledelse, ressursbruk, kompetansenivå, arbeid med risikoanalyse og teknisk støtte/IT.

Patrick Engström anslår at det vil ta minst fem år å gjennomføre alle nødvendige tiltak. Sverige delte i 2017 ut over 135.000 nye oppholdstillatelser, nest flest gjennom historien etter 2015, hvor hele 150.000 oppholdstillatelser ble utdelt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon