Danmarks utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg. Foto: Arno Mikkor, Aron Urb - Flickr / EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0
annonse
annonse

Det nasjonalkonservative partiet Dansk Folkeparti er støtteparti for den danske Venstre-regjeringen, og krever nå at landets utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg suspenderer Danmarks deltagelse i den såkalte Marrakesh-avtalen. Det rapporterer DR.

Avtalen omfatter 27 EU-land, og er en politisk erklæring om migrasjon mellom Afrika og EU. Den er ikke juridisk bindende. Dansk Folkeparti mener det er formuleringer i erklæringen som åpner opp for flere ubesvarte spørsmål.

– Det er for mange spørsmål som står ubesvart, og derfor mener vi at man fra dansk side skal suspendere samarbeidet, inntil det er fullstendig klarhet over hva det er regjeringen har forpliktet seg til på Danmarks vegne, sier partiets innvandringspolitiske talsmann, Martin Henriksen.

annonse

Det er spesielt en formulering om «lovlig migrasjon og mobilitet» som bekymrer Dansk Folkeparti. Landene som deltar i samarbeidet skal ifølge erklæringen forbedre «unge menneskers og kvinners» muligheter for å komme til Europa og arbeide.

– Det er jo ikke akkurat noe vi i Dansk Folkeparti synes er en fantastisk god idé. Dels påvirker denne typen innvandring det sosiale og kulturelle samholdet i Danmark, og dels har vi for tiden også en diskusjon om hvorvidt det overhodet er behov for å gjøre det enda lettere å importere utenlandsk arbeidskraft, sier Henriksen.

Dersom Danmark trekker seg ut av erklæringen, vil sydlige naboland sammen med Ungarn være de to eneste EU-landene som ikke omfattes av avtalen.

annonse

Utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg mener imidlertid avtalen vil kunne forbedre samarbeidet mellom EU og afrikanske land, som hun mener er viktig for å stoppe masseinnvandringen fra Afrika til Europa.

– Det her handler om at vi skal stoppe strømmen som går over Middelhavet, av for eksempel afrikanske migranter. Derfor skal vi ha et langt bedre samarbeid med de afrikanske landene, og det er det lagt opp til i Marrakesh-erklæringen.

Støjberg understreker at hun ikke ønsker flere afrikanske migranter til Danmark.

– Jeg kan klart si at vi ikke ønsker at det skal komme flere afrikanere til Danmark. Hvis det skal komme afrikanere til Danmark, skal det være afrikanere som kommer for å bidra positivt, og så skal de jo leve opp til alle de kravene, som vi nå en gang har, når det handler om å komme til Danmark for å arbeide, sier ministeren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon