Illustrasjonsfoto: REUTERS/Osman Orsal
annonse
annonse

FNs menneskerettighetskomité mener at Frankrike forbud mot heldekkende bekledning på offentlig plass bryter mot såkalte menneskerettigheter. Det overnasjonale byråkratiet krever at Frankrike betaler tilbake bøtene til to muslimske kvinner som ble dømt for å bære nikab. Dette rapporterer Daily Mail.

Frankrike innførte et nasjonalt forbud mot heldekkende plagg i offentligheten i 2010. Tirsdag denne uken kom meldingen om at FN mener dette at burkaforbudet bryter med menneskerettighetene.

FNs menneskerettighetskomité mener at forbudet på på en uforholdsmessig måte innskrenker kvinners rett til å gi uttrykk for sin religion.

annonse

– Forbudet kan, i stedet for å beskytte kvinner, få motsatt effekt da det begrenser dem til deres hjem, hindrer deres tilgang til offentlige plasser og marginaliserer dem, skriver komiteen i en uttalelse.

FN stiller dessuten spørsmål om forbudet er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker, og krever at staten tilbakebetaler det de har tatt i bøter fra to muslimske kvinner som ble dømt for å ha anvendt nikab.

Beskjeden fra byråkratene i FN er ikke rettslig bindende, men kan likevel påvirke beslutninger som tas i franske domstoler. Samtidig plikter Frankrike å følge beslutningene i «god tro». FN har gitt Frankrike 180 dager på å finne ut hvordan de kan leve opp til kravene fra det overnasjonale maktorganet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon