Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Del saken
 • 260
 •  
 •  
 •  
 •  

Den svenske kriminologen Ardavan Khoshnood har advart mot at et ukjent antall jihadister kan ha tatt seg inn i Sverige uten at myndighetene er klare over det, på grunn av den ineffektive svenske grensekontrollen, som nylig ble avslørt i en lekket EU-rapport. Dette rapporterer Svenska Dagbladet.

Resett rapporterte forleden om EU-rapporten som slakter svensk grensekontroll. EU-kommisjonen har bedt Sverige om å iverksette hastetiltak for å forbedre situasjonen.

– Mange som jobber ute som grensekontrollører, kan ha jobbet med noe annet før. De gis en ukes opplæring, de sjekker pass, og så har det ikke engang tilgang til det de burde vie sin oppmerksomhet til, sier kriminologen, sier kriminolog Ardavan Khoshnood ved universitetet i Malmö.

Han reagerer også på at lederen for det svenske grensepolitiet, Patrick Engström, har sagt at det vil kunne ta opp til 5 år å få gjort noe med problemene som belyses i EU-rapporten.

– Dersom Engström sier fem år, vil det ta fem år. Det vil ta lang tid før vi kan bygge en grensekontroll som er verdt navnet, sier Khoshnood.

– Det mest alvorlige er at såkalte jihadister kan komme inn i landet, uten at noen kan vite om det, advarer kriminologen.

Rapporten fra EU, som ble delvis publisert i svensk media forrige måned, konkluderer med at Sveriges grensepoliti er et av Europas dårligste, og det hevdes dessuten at kontrollørene knapt har fått opplæring.

Forsker Peder Hyllengren ved Försvarshögskolan har hevdet at Sverige har blitt et knutepunkt for internasjonale, islamske terrornettverk. Hyllengren mener at en av grunnene til å at det har vært så lett for islamister å etablere seg i landet, er den svenske berøringsangsten, og frykten for å bli kalt rasist.

– Du risikerte å bli identifisert som rasist på en måte du ikke så i andre europeiske land. Der var dette spørsmålet like ukontroversielt som viktigheten av å bekjempe nazisme og høyreekstremisme. Men i Sverige tok det lang tid før vi kunne diskutere jihadisme på samme måte som vi i lang tid har diskutert nazisme.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 260
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]