Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Den svenske kriminologen Ardavan Khoshnood har advart mot at et ukjent antall jihadister kan ha tatt seg inn i Sverige uten at myndighetene er klare over det, på grunn av den ineffektive svenske grensekontrollen, som nylig ble avslørt i en lekket EU-rapport. Dette rapporterer Svenska Dagbladet.

annonse

Resett rapporterte forleden om EU-rapporten som slakter svensk grensekontroll. EU-kommisjonen har bedt Sverige om å iverksette hastetiltak for å forbedre situasjonen.

annonse

– Mange som jobber ute som grensekontrollører, kan ha jobbet med noe annet før. De gis en ukes opplæring, de sjekker pass, og så har det ikke engang tilgang til det de burde vie sin oppmerksomhet til, sier kriminologen, sier kriminolog Ardavan Khoshnood ved universitetet i Malmö.

Han reagerer også på at lederen for det svenske grensepolitiet, Patrick Engström, har sagt at det vil kunne ta opp til 5 år å få gjort noe med problemene som belyses i EU-rapporten.

– Dersom Engström sier fem år, vil det ta fem år. Det vil ta lang tid før vi kan bygge en grensekontroll som er verdt navnet, sier Khoshnood.

annonse
annonse

– Det mest alvorlige er at såkalte jihadister kan komme inn i landet, uten at noen kan vite om det, advarer kriminologen.

Rapporten fra EU, som ble delvis publisert i svensk media forrige måned, konkluderer med at Sveriges grensepoliti er et av Europas dårligste, og det hevdes dessuten at kontrollørene knapt har fått opplæring.

Forsker Peder Hyllengren ved Försvarshögskolan har hevdet at Sverige har blitt et knutepunkt for internasjonale, islamske terrornettverk. Hyllengren mener at en av grunnene til å at det har vært så lett for islamister å etablere seg i landet, er den svenske berøringsangsten, og frykten for å bli kalt rasist.

– Du risikerte å bli identifisert som rasist på en måte du ikke så i andre europeiske land. Der var dette spørsmålet like ukontroversielt som viktigheten av å bekjempe nazisme og høyreekstremisme. Men i Sverige tok det lang tid før vi kunne diskutere jihadisme på samme måte som vi i lang tid har diskutert nazisme.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.