Illustrasjonsbilde. Utenfor Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike Wikimedia Commons. Foto: Silje Bergum Kinsten/norden.org

Denne uken vedtok Europaparlamentet en resolusjon som stiller krav på medlemslandene om å forby «nyfascistiske» partier og grupper, og at etterretningstjenestene skal samarbeide med «antirasistiske» NGOer.

annonse

Resolusjonen ble foreslått av den italienske parlamentsrepresentanten Eleonora Forenza, og ble vedtatt med 355 stemmer av de i alt 751 representantene i EUs legislative kammer.

I resolusjonen vises det til flere høyprofilerte hendelser, som for eksempel terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, for å underbygge påstanden om at dette er en nødvendig bestemmelse. De fleste hendelsene som listes opp i resolusjonen er voldelige hendelser, men de har også valgt å nevne den franske delen av Generasjon Identitet, da medlemmer av gruppen ble rettsforfulgt for såkalt «hatprat».

Bestemmelsen krever at medlemsland forbyr slike «høyreekstreme» grupper, og at egne politienheter mot «hatkriminalitet» blir etablert over hele unionen, samt at etterretning og politi samarbeider med «antirasistiske» NGOer. Medlemsstatene blir også formanet om å «beskytte grupper og sivile samfunnsorganisasjoner som kjemper imot rasisme, fascisme, fremmedfrykt og andre former for intoleranse».

En britisk, uavhengig representant i Europaparlamentet og medlem i den nasjonalkonservative fraksjonen ENF, Janice Atkinson, kaller resolusjonen forstyrrende. Hun mener den føyer seg inn i rekken av forsøk på å begrense ytringsfriheten.

– Etter mitt syn skal det å formulere kritiske meninger fortsatt være en del av ytringsfriheten. Vi i ENF-gruppen fordømmer imidlertid veksten i nynazisme og ekstremisme, som hovedsakelig kommer fra nasjonalsosialismen på venstresiden, sier Atkinson til Breitbart.

Resett rapporterte for kort tid siden at islamistiske terrorister i Europa går sine høyreekstreme motparter en høy gang hva gjelder antall årlig arrestasjoner med koblinger til terror. Av 1002 arrestasjoner årlig i en rekke europeiske land til sammen, var 718 av de arresterte gjerningspersonene muslimske terrorister.

I Sverige har også sikkerhetstjenestene lenge vurdert venstreekstremister som den største trusselen for demokratiet. Trass i disse konstateringene er hverken islamisme eller venstreekstremisme omfattet av Europaparlamentets resolusjon.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.