Fredrik Skavlan fra et tidligere program, hvor han hadde besøk av Jimmie Åkesson og samboer og partikollega Louise Erixon. Foto: Monkberry/TV 2 Johan Halsius / NTB scanpix
annonse
annonse

På fredag ble Centerpartiet Annie Lööf intervjuet i studio hos Fredrik Skavlan, og mange har reagert på at den venstreliberale partilederen ble behandlet mye penere enn det Sverigedemokraternas Jimme Åkesson ble, da sistnevnte for en liten stund siden også gjestet Skavlan. NyheterIdag har nå fått en mer utfyllende forklaring fra SVT på hvorfor de to partilederne behandles så ulikt.

Da Åkesson var gjest ble han forhørt om skandalene som har rammet hans parti. Slike spørsmål fikk ikke Annie Lööf, til tross for at hennes parti også har hatt sine skandaler. Blant annet er det blitt kjent at islamistiske krefter har infiltrert Centerpartiet rekker.

SVT prosjektleder Anders G. Carlsson har hevdet overfor NyheterIdag at SDs politikk er «så utrolig mye mer brennbar og provoserende» enn Centerpartiets. Han sier at alle gjester er unike, og at alle intervjuer vinkles slik at de blir mest interessante for titterne.

annonse

– Lööf fikk spørsmål ut ifra den personen hun er, hva hun representerer og i hvilken sammenheng og tidspunkt hun er gjest. Akkurat som Åkesson, påstår Carlsson.

Videre hevder prosjektlederen at det er naturlig at Åkesson får andre spørsmål, fordi han er mer «kontroversiell».

– Det er jo ikke til å unngå at Åkesson er en mer kontroversiell person enn Lööf. Det er jo heller ikke til å unngå, uansett partisympatier, at SD er et mer kontroversielt parti enn C. Det leder naturligvis til at de spørsmålene han får er av en annen art enn Lööf, sier Carlsson.

annonse

Lööfs parti står for en svært liberal migrasjonspolitikk, og hun har tidligere sagt at hun kunne se for seg et Sverige med 40 millioner innbyggere, som en følge av høy innvandring. Da hun ble spurt om hva som ville skje med svensk språk og kultur i en sånn situasjon, med over 30 millioner ikke-svenske innbyggere i Sverige, svarte hun med å påstå at utlendinger som innvandrer til Sverige snakker svensk.

Centerpartiet har dessuten blitt infiltrert av islamister, og de tillitsvalgte Hassan Fransson og Ebtisam Aldebe ble utestengt fra partiet, etter at det ble kjent at de to som lekdommere stod bak en svært omstridt dom i Solna tingrett, der en mann ble frikjent for å ha mishandlet sin hustru. Centerpartiet ønsket i utgangspunktet å ha islamisten Aldebe inn i Riksdagen.

Da partiet i august lanserte en handlingsplan mot ekstremisme, ble islamismen i pressemeldingen kun nevnt ved en anledning, mens nazismen ble nevnt hele 17 ganger. Dette til tross for at islamismen beviselig representerer en langt større terrorfare enn høyreekstremistiske og nynazistiske bevegelser.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon