Illustrasjonsbilde. Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Tyskland forbundskansler Angela Merkel møter nå motstand mot FNs Global Compact for Migration internt i sitt eget parti, det kristendemokratiske CDU. Ifølge østerrikske Kronen Zeitung skal flere prominente tillitsvalgte i partiet ha utrykket motvilje mot avtalen, og taler kansler Merkel midt imot.

Nylig rapporterte Resett at Østerrike trekker seg ut av den omstridte avtalen. Fra før har USA og Ungarn varslet at heller ikke de ønsker å være med. Også Australia har utrykket skepsis til planen, som av FN er blitt promotert med påstander om at migrasjon er «uungåelig, nødvendig og ønskelig».

Planen vil blant annet innebære at landene som aksepterer den bør åpne nye, legale veier for økonomiske migranter, og legge føringer på hva mediene får rapportere om på migrasjonsområdet.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel meldte nylig at hun vil gå av som CDU-leder i løpet av neste måned, men presiserte at hun ønsker å forbli sittende som Tysklands regjeringssjef til 2021. Hun har tidligere vært tydelig i sin støtte til FNs migrasjonspakt, men møter nå motstand fra egne partikolleger i den mer konservative fløyen i CDU.

En av de fremste kritikerne av GCM er Tysklands helseminister Jens Spahn, som dessuten har fremmet seg selv som en mulig etterfølger til Merkel som partileder.

– Debatten om migrasjonspakten venter fortsatt i parlamentsgruppen. Det er viktig at Tyskland bevarer sin suverenitet til å kontrollere og begrense migrasjon, sier Spahn.

Han får støtte fra Alexander Mitsch, som er formann i Verdiunionen, en konservativ gruppe innen CDU, som etterlyser en mer konservativ linje i partiet

– Etter år med venstrevridning og sosialdemokratisering under Merkel, må unionen gjenoppta en tydelig, konservativ profil, sier Mitsch.

Delstatsminister i Sachsen, Michael Kretschmer, kritiserer Angela Merkel for å ikke ha bidratt til en åpen, offentlig debatt om GCM, og at fraværet av debatt kan tilgodese det nasjonalkonservative AfD, som har vokst kraftig i de senere år, på bekostning av CDU.

– Hvordan kan du oppføre deg så teknokratisk på et så sensitivt tema? Lærdommen fra 2015 må for den føderale regjeringen være: maksimum transparens, informasjon og diskusjon i parlamentet og i offentligheten, sier Kretschmer.

CDU i Sachsen har åpnet for at partiet kan samarbeide med AfD, noe den sentrale ledelsen i partiet har avvist.