Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Østerrike har offentliggjort at de trekker seg fra FNs avtale på migrasjonsområdet, Global Compact for Migration, da landets myndigheter ønsker å bevare den nasjonale suvereniteten over innvandringspolitikken.

FN har i forbindelse med avtalen hevdet at masseinnvandring er «uungåelig, nødvendig og ønskelig». Avtalen legger opp til at landene som aksepterer den åpner nye, legale veier for migranter som ikke er flyktninger. Onsdag kom Østerrikes konservative regjering med en tydelig beskjed; de vil ikke skrive under avtalen.

Kronen Zeitung rapporterer at Østerrikes regjering anser at 17 av 23 målsettinger definert i avtalen for å være uakseptable. I en uttalelse sier regjeringen at de er «alvorlig bekymret for innholdet og målsettingen i FNs migrasjonspakt».

annonse

– Vi ser noen av punktene i denne avtalen som veldig kritikkverdige. Vi vil derfor gjøre alt for å ivareta vårt lands suverenitet og forsikre at vi, som Republikken Østerrike, kan bestemme selv i migrasjonsspørsmål, sa forbundskansler Sebastian Kurz tidligere denne måneden.

Hans koalisjonspartner, Heinz-Christian Strache, lederen for Frihetspartiet, kom med krass kritikk av avtalen da han begrunnet regjeringens beslutning.

– Migrasjon er ikke, og kan ikke være, en menneskerett. Det kan derfor ikke være slik at det ikke gjøres forskjell på legal og illegal migrasjon, sa han.

annonse

Fra før har både USA og Ungarn trukket seg ut. Det polske innenriksdepartementet har advart for at pakten truer landets sikkerhet. Også australske myndigheter har utrykket seg sterkt skeptisk til avtalen. Den australske innenriksministeren Peter Dutton har sagt at avtalen er uakseptabel i sin nåværende form.

I Norge har FrP sagt at de er motstandere av avtalen. Resett har ved gjentatte anledninger bedt andre partier gjøre rede for sitt syn, men har ennå ikke fått svar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon