Justisminister Tor Mikkel Wara under FrPs landsmøte. Foran sitter Anders Anundsen og Sylvi Listhaug. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Det har i lengre tid pågått en prosess i FN-regi for å lage et rammeverk for samarbeid om internasjonal migrasjon. Dokumentet ble ferdigskrevet tidligere i år og er nå til behandling i medlemsstatenes myndigheter. Ungarn og USA har sagt at de ikke vil skrive under på avtalen, enkelte andre land vurderer det samme. I Danmark tok nylig Dansk Folkeparti avstand fra avtalen.

I Norge er det nye og alternative medier som har dekket avtalen i kritiske ordelag, inkludert her på Resett. Flere har tatt til orde for at Norge ikke bør skrive under på avtalen. Mange på sosiale medier har også rettet kritikk mot Fremskrittspartiet for ikke å gjøre nok.

Men i kulissene har det etter det Resett kjenner til blitt jobbet aktivt innad i FrP for å ta stilling mot avtalen og gjøre dette synet utvetydig klart for regjeringspartnerne. Flere sentrale politikere i FrP har satt seg inn i avtalen og presset frem en bredere behandling i partiet.

annonse

Stortingsgruppen

På onsdag i forrige uke var avtalen tema for stortingsgruppen. Folk som var til stede sier at et titalls representanter tok ordet og argumenterte «svært hardt» for at Norge må si nei til avtalen. En kilde sier at «flere foreslo at vi alternativt tar dissens i regjering». Ingen stortingsrepresentanter argumenterte for å signere. Partileder Siv Jensen var til stede på møtet.

Folk med kjennskap til prosessene sier at saken er svært vanskelig for FrP og for regjeringssamarbeidet. Beskjeden som ble gitt om FN-avtalen er den tydeligste stortingsgruppa har gitt til partiets regjeringsmedlemmer under hele samarbeidsperioden.

annonse

Ikke bare innenrikspolitikk

Utgangspunktet er at Norge har som vane å være «flinkest i FN-klassen». Det som skjer i FN er nærmest hevet over enhver mulig kritikk i det politiske miljøet. Å underskrive avtalen er ikke en gang ment å skulle fremlegges for Stortinget. I Høyre og Venstre er avtalen knapt et tema i det hele tatt, den tas for gitt.

Også i byråkratiet i Utenriksdepartementet er man lite interesser i kritiske røster i Norge om denne avtalen. Norges har fremmet sitt kandidatur til Sikkerhetsrådet i perioden 2020-21 og denne «valgkampen» ble lansert tidligere i høst.

– Når verdens statsledere mandag møtes til generaldebatt i FN i New York, vil norske UD-lobbyister sverme rundt i gangene, væpnet med argumenter for at Norge for femte gang bør få et sete i FNs sikkerhetsråd, skrev NTB i september.

Dersom Norge skulle la være å skrive under på en FN-avtale med så mye prestisje knyttet til seg, vil det bli svært vanskelig å sikre støtte til Sikkerhetsrådet i kamp med Irland og Canada, som regnes som Norges hardeste utfordrere.

Blir presset

De interne dilemmaene om denne saken har omtrent ikke blitt omtalt i norsk MSM, men saken er symbolsk for de kompromissene og dilemmaene FrP må gjøre i regjering. Derfor har også kritikken mot FrP fra «grasrota» på sosiale medier og som er tydelig også i kommentarfeltet til Resett, blitt lagt merke til i partiet. Det innrømmes at kritikken har en effekt og bidrar til at denne FN-avtalen nå blir kommunisert inn i regjeringen som «viktig».

Noen er imidlertid også frustrert over at medier som Resett ikke «har fått med seg» det som faktisk har vært mobilisert i FrP.

annonse

– Vi sitter i regjering og må forholde oss til normale spilleregler. Sannheten er at vi går unormalt hardt ut og tar standpunkt i en sak regjeringen ikke har ferdigbehandlet, det er ikke vanlig, sier en sentral kilde.

– Hva mer skal Siv gjøre, i første omgang, enn å gå til Erna og argumentere hvorfor denne avtalen ikke bør signeres? spør en annen.

Landsstyret gir samme beskjed

I helgen var det også Landsstyremøte i FrP. Første punkt på programmet var FNs Global Compact for Migration (GCM). I vedtaket heter det avslutningsvis at «Landsstyret ber derfor på det sterkeste partiets regjeringsmedlemmer og stortingsgruppe arbeide for at Norge trekker seg fra Global Compact for Migration

Resett gjengir her et utdrag fra landsstyrevedtaket i FrP lørdag 20. oktober:

«Det er ikke bare faren for liberalisering som er problemet med GCM, det finnes også formuleringer som vil gjøre nødvendige innstramminger i fremtiden svært vanskelig. Selv om mye av planens innhold kan virke uskyldig, er det altså potensiale for store negative konsekvenser ved å undertegne en slik plan. Det siste Norge og Europa trenger nå er liberalisering av innvandringspolitikken. Landsstyret ber derfor på det sterkeste partiets regjeringsmedlemmer og stortingsgruppe arbeide for at Norge trekker seg fra Global Compact for Migration.»

Saken er ikke avgjort

FrPs stortingsgruppe har utpekt Jon Helgheim som talsmann i denne saken. Han bekrefter at saken er viktig for partiet og at de vil følge behandlingen i regjeringen tett.

– Jeg forstår at folk er bekymret for GCM, som har potensiale til å presse frem liberalisering av innvandringspolitikken, det er ikke det vi trenger nå. FrP ser at tidligere avtaler som er inngått i en helt annen tid, nå hindrer oss å gjøre nødvendige innstramminger, derfor er denne saken spesielt viktig for oss. Norge må stå fritt til å styre sin innvandringspolitikk selv, uten føringer fra avtaler som ikke hensyntar Norges utfordringer, sier han i en kommentar til Resett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon