Illustrasjonsbilde. Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Del saken
 • 579
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyskland forbundskansler Angela Merkel møter nå motstand mot FNs Global Compact for Migration internt i sitt eget parti, det kristendemokratiske CDU. Ifølge østerrikske Kronen Zeitung skal flere prominente tillitsvalgte i partiet ha utrykket motvilje mot avtalen, og taler kansler Merkel midt imot.

Nylig rapporterte Resett at Østerrike trekker seg ut av den omstridte avtalen. Fra før har USA og Ungarn varslet at heller ikke de ønsker å være med. Også Australia har utrykket skepsis til planen, som av FN er blitt promotert med påstander om at migrasjon er «uungåelig, nødvendig og ønskelig».

Planen vil blant annet innebære at landene som aksepterer den bør åpne nye, legale veier for økonomiske migranter, og legge føringer på hva mediene får rapportere om på migrasjonsområdet.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel meldte nylig at hun vil gå av som CDU-leder i løpet av neste måned, men presiserte at hun ønsker å forbli sittende som Tysklands regjeringssjef til 2021. Hun har tidligere vært tydelig i sin støtte til FNs migrasjonspakt, men møter nå motstand fra egne partikolleger i den mer konservative fløyen i CDU.

En av de fremste kritikerne av GCM er Tysklands helseminister Jens Spahn, som dessuten har fremmet seg selv som en mulig etterfølger til Merkel som partileder.

– Debatten om migrasjonspakten venter fortsatt i parlamentsgruppen. Det er viktig at Tyskland bevarer sin suverenitet til å kontrollere og begrense migrasjon, sier Spahn.

Han får støtte fra Alexander Mitsch, som er formann i Verdiunionen, en konservativ gruppe innen CDU, som etterlyser en mer konservativ linje i partiet

– Etter år med venstrevridning og sosialdemokratisering under Merkel, må unionen gjenoppta en tydelig, konservativ profil, sier Mitsch.

Delstatsminister i Sachsen, Michael Kretschmer, kritiserer Angela Merkel for å ikke ha bidratt til en åpen, offentlig debatt om GCM, og at fraværet av debatt kan tilgodese det nasjonalkonservative AfD, som har vokst kraftig i de senere år, på bekostning av CDU.

– Hvordan kan du oppføre deg så teknokratisk på et så sensitivt tema? Lærdommen fra 2015 må for den føderale regjeringen være: maksimum transparens, informasjon og diskusjon i parlamentet og i offentligheten, sier Kretschmer.

CDU i Sachsen har åpnet for at partiet kan samarbeide med AfD, noe den sentrale ledelsen i partiet har avvist.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 579
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]