Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Rundt en halv million mennesker har lidd en voldsom død i Irak, Afghanistan og Pakistan under USAs krig mot terror, viser en ny rapport.

Begrepet «krig mot terror» blir brukt om den strategien USA valgte etter terrorangrepene 11. september 2001. Afghanistan ble raskt identifisert som et arnested for internasjonal terror og var i årene som fulgte, mål for massive angrep fra USAs og dets allierte.

Rapporten er utarbeidet av Brown-universitetets institutt for internasjonale forhold.

Det totale dødstallet er satt til mellom 480.000 og 507.000 mennesker, men det heter i rapporten at det endelige tallet trolig er høyere.

– Uansett viser den siste opptellingen en økning på 110.000 drepte i forhold til det tallmaterialet som ble offentliggjort i 2016, heter det i en kunngjøring. Tallet omfatter opprørere, sivile, lokalt politi, sikkerhetsstyrker og amerikanske og allierte tap.

– Selv om krigen mot terror often blir oversett av folk flest i USA, av pressen og politikere, viser økningen i antall drepte at det fortsatt er en intens krigføring.

Langt de fleste er drept i Irak, mellom 183.000 og 205.000. Vel 38.000 drepte er registrert i Afghanistan og vel 23.000 i Pakistan.

– Vi får aldri vite det nøyaktige tallet. For eksempel kan titusener av sivile ha blitt drept under gjenerobringen av Mosul og andre byer fra IS, men likene er neppe funnet og registrert, sier Neta Crawford, rapportens hovedforfatter.

Rundt 7.000 amerikanske soldater har mistet livet i Irak og Afghanistan.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]