Skjermbilde av Antirasistisk senters rapport.
annonse
annonse

Torsdag 8 november var det premiere på Antirasistisk senters rykende ferske rapport om «Norske nynazister 2018». Den er delt opp i tre deler, eller fraksjoner. Den første er om Vigrid, eller rettere sagt Tore Tvedt, den neste er om Alliansen, eller om en mann med Twitter (Lysglimt), og tilslutt om en svensk organisasjon som kanskje har en håndfull medlemmer i Norge.

Gjennom årene har vi hørt mye om Vigrid fra antirasister, men utover det så er organisasjonen helt usynlig. I rapporten har ikke Antirasistisk senter tallfeste antall medlemmer, de nevner bare Tore Tvedt, men det ville ha vært interessant å vite om det kunne også være flere enn han.

– Organisasjonen framstår som en personkult rundt Tore Tvedt. Tvedt ser på seg selv som en profet for guden Odin, og gjennomfører innvielsesseremonier som sammenblander nazismen med norrøn mytologi.

annonse

– Det er lett å le av Tvedts forvridde ideer, men det er likevel interessant å se hvordan Tvedt ser på den politiske utviklingen. (…) Det kan virke latterlig, men det er ingen grunn til å le av slik retorikk.

– Vigrid er, oppsummert, i hovedsak like marginale som de har vært gjennom mange år, og det er ingen grunn til å forvente en særlig utvikling. De framstår per nå ikke som en fysisk trussel

Men i sammenheng med Vigrid så blir Resett nevnt for første gang.

– Tvedt er videre svært fornøyd med etableringen av Resett som nettavis, og har særlig hyllet en av Resetts skribenter.

annonse

Andre gang Resett blir nevnt er i forbindelse med Tore Rasmussen.

Han har publisert 6 artikler på Resett. Men Antirasistisk senter er ikke interessert i hva som eventuelt blir skrevet, de er mest opptatt av hvem som skriver det. Det er emballasjen som er viktig, ikke innholdet.

– En annen med fortid fra Vigrid er Tore Rasmussen, en selverklært «moderat kritiker av multikulturalismen», som også har «tatt avstand» fra Vigrid. Rasmussen har senere vært medlem av Det liberale folkepartiet og, underlig nok, Unge Høyre. (…) Han dukket for øvrig opp som en skribent i nettavisen Resett.

– Poenget her er ikke å stemple folk for evig (…) Ingenting ville være bedre enn om ekstremister beveger seg vekk fra ekstremismen, men det er tvilsomt om man har kommet seg særlig mye videre når man beveger seg fra en høyreekstrem bevegelse til en annen. Å skifte over fra en minimal, nazi-norrøn personkult til en hippere utgave av fascisme som attpåtil har litt vind i seilene, framstår mer som en karriereutvikling, skriver Antirasistisk senter om Tore Rasmussen.

Den tredje gangen Resett blir nevnt i en rapporten om nynazister er i forbindelse med partiet Alliansen.

annonse

– Lysglimt Johansen kom selv først frem i offentligheten i forbindelse med det amerikanske valget og støtte til Donald Trump. Senere stiftet han det politiske partiet Alliansen. Tross navnelikheten og felles innvandringsskepsis er det ikke det samme (…) som ble initiert (…) av kreftene bak Resett.

Den tredje gruppen som beskrives i rapporten er Den nordiske motstandsbevegelsen.

Den organisasjonen legger ikke skjul på at de er nynazister. Men det er for det meste svensker, og noen finner, og de har knapt noe medlemmer i Norge. Antirasistisk senter hevder at Den nordiske motstandsbevegelsen har 70-80 medlemmer i Norge, men her må det nok ha sneket seg inn en ekstra null.

Rapporten, om det er et riktig begrep?

Mulig det kanskje er mer dekkende å kalle den for «salgsargumenter», fra en organisasjon som må si opp halve staben før nyttår.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon