Fra Sveriges Riksdag i Stockholm. Foto: TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS
Del saken
 • 962
 •  
 •  
 •  
 •  

Det svenske Vänsterpartiet har i Riksdagen foreslått at utenlandske statsborgere, inklusive flyktninger, skal kunne stemme ved nasjonale valg, samt ved valg til Europaparlamentet.

I forslaget påstås det at at flyktninger og utlendinger burde ha den samme stemmeretten som svenske statsborgere.

– I dag er det mange mennesker som bor permanent i Sverige, og som som kun har mulighet til å påvirke deres hverdag og liv gjennom demokratiske valg til kommunestyrer og landsting. Folk som i dag nektes å utøve en demokratisk innflytelse i folkeavstemninger, riksdagsvalg, og EU-parlamentsvalg inkluderer de som kom til Sverige som flyktninger, de som er gift med svenske borgere, eller som innvandret til Sverige, for eksempel for å studere eller jobbe, heter det i resolusjonen fra det venstreradikale partiet.

Vänsterpartiet hevder at det å utøke stemmeretten til å omfatte utlendinger vil fremme samhold i befolkningen, og øke innvandreres selvtillit og følelse av å kunne delta. Det foreslås også at aldersgrensen for stemmerett senkes fra 18 til 16 år for å «tiltrekke unge folks interesse og forpliktelse til politikk».

Dersom forslaget får flertall og blir implementert er det god grunn til å anta at det vi gagne Sveriges venstreside, noe som i sin tur kan bety en økning den ikke-vestlige innvandringen.

Tidligere har Resett rapportert om en advarsel fra riksdagspolitikeren Richard Jomshof (SD) til sine kolleger i det svenske parlamentet, om at svenskene er på vei til å bli en minoritet i eget land.

– Sakte men sikkert er svenskene på vei til å bli en minoritet i sitt eget land. Men vi kan også se hvordan de øvrige partiene har gjort det mulig for den antidemokratiske, voldelige og kvinnefiendtlige islamismen å vokse seg sterk, også i vår del av verden, sa han.

Det er ikke første gang slike diskuteres i Europa. Tidligere i år foreslo det skotske «nasjonalistpartiet» SNP i det skotske parlamentet at man skulle gi flyktninger og asylsøkere rett til å stemme i skotske affærer.

– Skottland er et gjestfritt land og vår intensjon om å utøke muligheten for alle som har lovlig opphold i Skottland, hvor enn de er født, synes jeg skal omfatte flyktninger og asylsøkere, sa SNPs Joe Fitzpatrick i forbindelse med forslaget.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 962
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]