John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge under Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom protestere mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
Støttegruppens brennende engasjement for å få Farida (12) tilbake til Norge er begrunnelsen for at de får Amnestyprisen for sitt arbeid.

– Støttegruppen har klart å rette søkelys mot alvorlige menneskerettslige mangler i måten Norge behandler asylsøkere på, særlig med tanke på mindreårige asylsøkere og tvangsreturer til Afghanistan, heter det i begrunnelsen.

Det blir særlig trukket fram at gruppens tilnærming med å bruke saklige, rettighetsbaserte argumenter samtidig som de viser hvor hardt uretten rammer konkrete enkeltpersoner, har vært et viktig bidrag til å sørge for at menneskerettigheter spiller en rolle i den norske asyldiskusjonen.

Den nå tolv år gamle jenta Farida ble i 2015 tvangsreturnert til Afghanistan sammen med familien. Familien var bosatt på Dokka, og støttegruppen for Farida består stort sett av mennesker fra det lokale miljøet på Dokka.

Norske domstoler har kommet til at tvangsreturen av Farida og hennes mor var urettmessig, men norske myndigheter bestrider fortsatt at det betyr at de må hente familien tilbake til Norge. Støttegruppen vil igjen gå til retten for å få dette vedtaket omgjort.

Prisen ble overrakt på Amnesty Internationals landsmøte i Stavanger lørdag.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]