Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK mener at det ikke er et brudd på Vær Varsom-plakaten å omtale et annet medium som «mørkebrune» eller «høyreekstreme». Det fremkommer i en uttalelse fra statskanalen til Resett mandag ettermiddag.

Resett rapporterte for en kort stund siden at programleder Shaun Matheson i NRK P13 tydelig anbefalte sine lyttere om ikke å lese Resett før sengetid. Under innslaget erklærte han Resett for å være et mørkebrunt, høyreekstremt nettsted.

– Resett.no. Har du lest det noen gang? Du vet jo sikkert hva det handler om. Denne ekstreme høyre-nettsiden, det er så langt til høyre at det blir brunt, sa Matheson innledningsvis i innslaget om Resett.

annonse

Videre påstod han blant annet det som står i Resett er det «mørkeste av det mørke», og at det finnes et «voldsomt, voldsomt hat» mot Arbeiderpartiet i nettavisen.

– Også dette voldsomme, voldsomme hatet mot Arbeiderpartiet. De blir altså så hatet at du ikke vil tro det, sa Matheson.

I etterkant av programmet har Resett henvendt seg til NRKs pressekontakter for å få en forklaring på påstandene. Tirsdag forrige uke kom det beskjed fra pressekontaktene at de ville ta saken videre med den aktuelle redaksjonen. NRK kunne altså ikke kommentere saken eller svare på spørsmålene på stående fot. Resett stilte følgende spørsmål til NRK:

Stiller NRK seg bak denne omtalen av Resett?

annonse

Hvorfor tillater dere at det lyves i deres regi?

Er det greit å advare mot andre medier?

Det ser ut til at Shaun Matheson kan ha brutt med flere av punktene i Vær Varsom-plakaten, hvordan ser dere på det?

Sistnevnte spørsmål ble parert med et utdrag fra VVP, med de punkter NRK kan ha brutt med i Resett-innslaget.

Resett henvendte seg til NRK mandag formiddag for å etterspørre svar på overnevnte spørsmål. Etter kort tid kom følgende tilbakemelding fra NRKs pressekontakt.

annonse

– Vi ønsker ikke kommentere denne saken.

Etter å ha gitt beskjed til om at dette ikke var aktuelt for Resett å godta, med tanke på de alvorlige anklagene programleder Matheson fremmet i sitt program, valgte NRK likevel å kommentere saken kort.

– Shaun på P13 er et radioprogram som i all hovedsak baserer seg på programlederens store og små betraktninger om samfunnet rundt ham, et såkalt personlighetsdrevet radioprogram. Da skal man bruke seg selv på en helt annen måte enn for eksempel i et nyhetsprogram eller dokumentarprogram, som er helt andre sjangere. Det stilles krav til at programlederen deler egne refleksjoner og opplevelser. Det gjør Shaun Henrik Matheson. Vi anser ikke det aktuelle innslaget i NRK P13 som noe brudd på i Vær Varsom-plakaten, sier Rune Lind, redaksjonssjef for NRK Underholdning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon