Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
annonse
annonse

Sha Ogalo kom fra Sentral-Afrika til Norge i 2011. Helt siden han kom har han stått på og integrert seg i det norske samfunnet. Med pågangsmot og en god porsjon sjarm mestrer mannen sitt nye liv i Norge godt, og får skryt av lærere og arbeidskolleger.

Statistikk har vist at innvandrergrupper fra Asia og Afrika har lav andel sysselsatte. Det er et gjennomgående tema i debatten at mange innvandrere fra klan- og stammesamfunn sliter med å bli en del av det i all hovedsak meritokratiske, norske samfunnet. Likevel går det svært bra for noen. I en sak i publikasjonen Anleggsmaskinen presenteres 28-åringen Sha Ogalo, som med viljestyrke og imøtekommenhet klarer seg svært godt i Norge.

Ogalo kom til Norge fra det sentrale Afrika i 2011. Han visste lite om landet han kom til, men han visste at han ville jobbe, og at han var rede til å ofre mye for å få det til. Nå for tiden er han lærling hos maskinentreprenøren Voll Lunde Maskin AS i Lærdal kommune.

annonse

– Da jeg kom til Norge, bodde jeg først i Oslo på mottak. De spurte på NAV om jeg hadde lyst til å jobbe. Jeg sa selvfølgelig ja; det skulle jo bare mangle. De sa at jobben var litt tung, men jeg sa: «Det går bra; jeg tar den jobben jeg får», forteller den positive lærlingen til Anleggsmaskinen.

Først fikk han jobb i Rusken i Oslo kommune. Han kunne ikke norsk ennå, men kommuniserte med et slags tegnspråk. Han plukket søppel, klippet gress og malte leiligheter.

Foto: Skjermdump fra Anleggsmaskinen.

Ogalo skryter av nordmenn, som han mener respekterer alle, uavhengig av status og rang. Nordmenn er snille og hjelpsomme, konstaterer han. 

annonse

– Jeg synes nordmenn er veldig snille og hjelpsomme. Nordmenn er villige til å høre på deg, og de respekterer deg, uansett rang og status, sier han.

Senere fikk han plass på et asylmottak i Lunde i Nome kommune i Telemark. Da måtte han forlate hovedstaden. Han var imidlertid heldig, da arbeidsgiveren hans sa at de kunne betale togbilletten hans, slik at han kunne fortsette å jobbe i Oslo, selv om han ble bosatt i Telemark, noe han takket ja til.

Etterhvert ville han også bidra på asylmottaket han bodde på. Han spurte flere ganger om å få lov til å gjøre noe, og fikk til slutt en malejobb. Fordi han ikke hadde oppholdstillatelse ennå kunne han ikke få lønn, i stedet kjøpte asylmottaket mat til ham.

– De andre på mottaket lo av meg fordi jeg jobbet gratis. Men jeg sa at jeg hadde lyst til å gi noe tilbake. Jeg gikk på norskkurs uten å betale og jeg bodde gratis, så da jeg ville også bidra og gjøre noe, ikke bare sitte og se på TV. Dessuten er det bra for kroppen å bevege seg. Da holder jeg meg frisk, slår han fast.

Sha Ogalo fikk oppholdstillatelse i 2014, flyttet til egen leilighet i Skien, og begynte på grunnskoleopplæring for voksne. Dette mestret han godt.

Snart skaffet han seg lærlingplass hos Voll Lunde Maskin AS i Lærdal i Sogn og Fjordane. Å gå på skole i Skien og ha jobb i Sogn og Fjordane ble nok en utfordring for Ogalo, men også dette mestret han godt.

Sha Ogalo er full av takknemlighet for de mulighetene han har fått i Norge. Han forteller Anleggsmaskinen at han ønsker å gi noe tilbake til samfunnet.

– Jeg ønsker bare å ha et bra liv. Jeg er så glad og takknemlig for alle mulighetene jeg har fått her. Norge har hjulpet meg så mye, sier den blide afrikaneren.

annonse

Ogalo undestreker at han ikke sier alt dette for å skryte, men at hvis han kan oppmuntre eller inspirere andre, så synes han det er verdt å fortelle sin historie.

– Det er ingenting som kommer lett her i livet. Men jeg er glad og fornøyd, for jeg er frisk, jeg har et sted å bo. Det er det som er viktig, sier han.

Intervjuet kan leses i sin helhet hos Anleggsmaskinen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon