EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 1.5K
 •  
 •  
 •  
 •  

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gikk nylig i en tale til frontalangrep på myndighetene i de landene som har bestemt seg for ikke å slutte seg til FNs Compact for Migration, ved et arrangement i regi av Süddeutsche Zeitung. Juncker mener at de aktuelle regjeringene ikke egentlig har satt seg inn i hva avtalen består i.

Resett kunne tirsdag rapportere at Regjeringen har bestemt at Norge skal slutte seg til avtalen, mot FrPs vilje. Senere fremkom det at FrP tok en uformell dissens i saken. Partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim vedgikk overfor Resett at slaget var tapt for Norges del.

Listen over EU-land som har bestemt seg for å avvise avtalen har vokst, og inkluderer nå Østerrike, Ungarn, Kroatia, Bulgaria, Tsjekkia og Estland. Juncker mener at disse EU-landene ikke ville ha trukket seg ut av pakten, «dersom de hadde lest den». Han hevder at prinsippet «delt ansvar», som en nevnt i avtalen, faktisk vil lede til færre illegale migranter.

Det har vært en økende bekymring fra et antall FN-stater kring avtalens potensielle konsekvenser. Avtalen omfatter bestemmelser om at statene skal jobbe imot «fremmedfrykt» og «hatkriminalitet», uten at dettes defineres, og det fryktes at dette vil kunne brukes for å slå ned på legitim innvandringskritikk. Dessuten er poenget med avtalen å skape et legalisert system for migranter som ikke er flyktninger eller ordinære arbeidsinnvandrere, som Norge allerede har et system for, men en ny omstridt klasse migranter.

Jean-Claude Juncker hevdet i sin tale at «dumme populister» i Europa ikke har annet enn «en lang liste med anklager» som de særlig holder Brüssel ansvarlige for. Presidenten mener dessuten at det er et «stort problem» at etablerte politiske partier «sier det populistene sier».

Videre sa han at en nye verdenskriger er uunngåelige om ikke europeiske land gir fra seg nasjonal suverenitet.

– Galskapen returnererer alltid, sa eurokraten.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.5K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]