Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del

Resett har fått tips fra leserne om at Solberg-regjeringen nå har bestemt at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonspakt. Dette bekreftes tirsdag formiddag av Utenriksdepartementet.

annonse

Resett har ved flere anledninger omtalt den omstridte Global Compact for Migration, et nytt rammeverk for migrasjon, som FN ved IOM har promotert, blant annet ved å hevde at masseinnvandring er «uungåelig, nødvendig og ønskelig». Pakten vil blant annet innebære at det åpnes for nye «legale veier» for migranter som ikke er flyktninger, og begrensninger i hva pressen kan skrive om migrasjon. Avtalen skal etter planen skrives under den 10. desember.

Foto: Skjermdump fra Twitter.

USA og Ungarn var tidlig klare på at de ikke ønsket å være med på denne avtalen. Også Australia har vist motstand, og har signalisert at de kan komme til å avstå fra å underskrive avtalen. Nylig ble det klart at også den konservative regjeringen i Østerrike vil avstå fra GCM.

Norge har vært med på forhandlingen om avtalen, og ifølge Regjeringen har norske forhandlere fått gjennomslag for flere av kravene sine. Det har likevel vært noen usikkerhet knyttet til om Norge villet slutte seg til, da Fremskrittspartiet nylig erklærte at dette var en avtale de er imot.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Regjeringen har ennå ikke offentliggjort om de har tatt en endelig beslutning om tilsluttelse til avtalen. Resett har imidlertid fått tips fra en leser om at beslutningen er tatt, og at Norge vil slutte seg til pakten. Dette bekreftes av Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag.

– Ja, det stemmer at regjeringen har besluttet dette og at Norge vil gi en grundig stemmeforklaring når vi slutter oss til 10. desember, slik at det blir klart særlig hva vi ikke forplikter oss til. Det vil komme en pressemelding snart som redegjør for dette, sier en av UDs ansatte til Resett.

På sine nettsider har Regjeringen lagt ut informasjon om avtalen og litt om hva den innebærer.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører