Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Resett har fått tips fra leserne om at Solberg-regjeringen nå har bestemt at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonspakt. Dette bekreftes tirsdag formiddag av Utenriksdepartementet.

annonse

Resett har ved flere anledninger omtalt den omstridte Global Compact for Migration, et nytt rammeverk for migrasjon, som FN ved IOM har promotert, blant annet ved å hevde at masseinnvandring er «uungåelig, nødvendig og ønskelig». Pakten vil blant annet innebære at det åpnes for nye «legale veier» for migranter som ikke er flyktninger, og begrensninger i hva pressen kan skrive om migrasjon. Avtalen skal etter planen skrives under den 10. desember.

Foto: Skjermdump fra Twitter.

USA og Ungarn var tidlig klare på at de ikke ønsket å være med på denne avtalen. Også Australia har vist motstand, og har signalisert at de kan komme til å avstå fra å underskrive avtalen. Nylig ble det klart at også den konservative regjeringen i Østerrike vil avstå fra GCM.

Norge har vært med på forhandlingen om avtalen, og ifølge Regjeringen har norske forhandlere fått gjennomslag for flere av kravene sine. Det har likevel vært noen usikkerhet knyttet til om Norge villet slutte seg til, da Fremskrittspartiet nylig erklærte at dette var en avtale de er imot.

Regjeringen har ennå ikke offentliggjort om de har tatt en endelig beslutning om tilsluttelse til avtalen. Resett har imidlertid fått tips fra en leser om at beslutningen er tatt, og at Norge vil slutte seg til pakten. Dette bekreftes av Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag.

annonse
annonse

– Ja, det stemmer at regjeringen har besluttet dette og at Norge vil gi en grundig stemmeforklaring når vi slutter oss til 10. desember, slik at det blir klart særlig hva vi ikke forplikter oss til. Det vil komme en pressemelding snart som redegjør for dette, sier en av UDs ansatte til Resett.

På sine nettsider har Regjeringen lagt ut informasjon om avtalen og litt om hva den innebærer.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.