København, Danmark Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Den store innvandringen til Danmark har sørget for at landet har blitt fattigere, mindre trygt og mer polarisert enn det ellers ville ha vært, det hevder forfatterne Mikael Andersson og Niels Jespersen i sin nye bok Eksperimentet som mislyktes.

De to uttrykker seg svært kritisk til den rådende asylpolitikken i Danmark og i andre europeiske land, i et intervju med Berlingske.

Ifølge forfatterne hadde Danmark vært et vesentlig mer velfungerende land, med høyere levestandard for borgerne, dersom man ikke hadde tatt imot så mange innvandrere. Det er særlig de ikke-vestlige innvandrerne som har gjort Danmark til et mindre rikt og fremgangsrikt land.

Andelen ikke-vestlige innvandrere i Danmark har i løpet av 35 år blitt tidoblet, fra 60 000 i 1983, til 500 000 i år. Ifølge Anderssons og Jespersens bok koster de ikke-vestlige innvandrerne danskene 30 milliarder kroner årlig.

Videre presiserer forfatterne at Danmark bruker store summer på å hjelpe et svært begrenset antall migranter, i stedet for å hjelpe mange flere reelle flyktninger i nærområdene til krig og konflikt.

– Danmark hjelper et lavt antall asylsøkere som har hatt ressurser og penger til å reise gjennom seks til åtte trygge land, mens vi svikter et større antall av de som ikke har ressursene, men som kunne ha fått mye bedre hjelp for samme pris, sier Mikael Andersson til Berlingske.