annonse
annonse

På lørdag ringte en reporter til meg fra NRK Dagsrevyen. De hadde fått med seg de mange reaksjonene på mitt Resett-innlegg om Kvinner, politisk korrekthet og KNM Helge Ingstad. At det hadde vært debatt på TV2 Nyhetskanalen, og at politikvinnen Grete Lien Metlid hadde reagert, ble også bemerket. NRK ønsket å snakke med noen av disse kvinnene.

De ønsket altså å gjøre et innslag om det på Lørdagsrevyen senere samme kveld ved å få noen til å stille med kritikken, og de lurte på om jeg var villig til å stille til intervju for å forsvare mitt synspunkt. Jeg ytret først et krav om at det i så fall skulle skje direkte under sending, slik at de ikke kunne klippe uttalelsene mine på en ufordelaktig måte. Vedkommende journalist sjekket med vaktsjef, og ringte meg deretter tilbake. Nei, det var visst ikke mulig. Det var et forhåndsopptatt intervju eller ingenting.

Jeg sa likevel ja. Kvinner i Forsvaret er i et svært viktig og underdebattert tema hvor det faktisk er bedre å få sitt eget syn manipulert ufordelaktig enn at det ikke blir oppmerksomhet om det i det hele tatt. Vi avtalte et tidspunkt hvor jeg skulle møte på Marienlyst.

annonse

Like før jeg ankommer kl. 1330 får jeg beskjed over SMS.

Hei igjen. Vi sliter litt med å få noen kvinner i uniform i tale i dag. Vi kan godt gjøre et intervju til planlagt tid, men kan ikke garantere at det blir sak om vi ikke får noe.

Jeg var allerede på vei og møtte like godt opp likevel.

annonse

NRK-reporteren sa at Forsvaret hadde gitt beskjed om at de hadde «stilt opp nok» om temaet og ikke ville stille til intervju for Lørdagsrevyen. Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm, som til Aftenposten kalte mitt innlegg «Bånn lavmål av Helge Lurås,» hadde NRK også spurt. Men heller ikke hun kunne/ønsket å stille opp. Og det gjaldt visst også Grete Metlid. Jeg fikk inntrykk av at de hadde spurt flere andre også.

NRK Dagsrevyen med alle sine ressurser kunne altså ikke finne noen relevante kandidater i hele landet til å komme med en forsvarstale mot at økt kvinneandel i Forsvaret er et eksperiment med uvisst utfall eller endog kan svekke vår forsvarsevne. Ingen ville stille opp for å forsvare kvinner i Forsvaret eller kritisere den «hetsen» kvinner hadde blitt utsatt for på sosiale medier etter havariet av KNM Helge Ingstad.

Ingen motstemmer var/er altså villig til å stille opp, til tross for at undertegnede omtrent er den eneste som tar offentlige til orde for det motsatte. Merkelig. Hva skjer?

Dårlig sak, dårlig fremtoning

Det er liten tvil om at de to representantene Forsvaret stilte med hos Nyhetskanalen på fredag, fremsto lite overbevisende. Det kommenterte flere, og er nok fanget opp av Forsvaret selv. De gjorde en tabbe med å sende de to i utgangspunktet. Hele debatten på Nyhetskanalen svekket Forsvarets (propaganda)linje.

Men da kunne de jo ønske å «reise kjerringa», bokstavelig talt, og det allerede neste dag, skulle man tro. Lørdagsrevyene har jo enda mange flere seere. Men nei, Forsvaret velger å ikke stille. Heller ikke Likestillingsombudet vil stille opp for å forsvare en av sine aller viktigste og høyprofilerte saker – flere kvinner i Forsvaret.

Og jeg har faktisk forståelse for at de avstår. For det er ikke bare at de to som stilte på Nyhetskanalen var dårlige debattanter. De hadde rett og slett en dårlig sak, og da er det ikke lett å debattere uansett. Og en dårlig sak, ville også alle andre som stilte opp ha å slite med. Derfor er det bedre å nekte å stille opp både for Forsvaret og Likestillingsombudet (slik at de kan bedrive sine forsvarspolitiske eksperimenter i fred for en kritisk presse og offentlighet).

Tafatte medier som lar seg manipulere

annonse

Men det bringer oss over i et medieteoretisk og mediepolitisk spørsmål. For bør NRK la seg stoppe fra å lage en sak om et viktig tema som åpenbart interesserer mange i dette landet fordi en av partene i en argumentasjon nekter å stille opp?

Jeg har vært borti NRK mange ganger og vet hvordan dette fungerer. Hvis noen, spesielt hvis de representerer den politiske korrekte siden, nekter å stille, så blir det ingen sak. Dette fordi NRK etter sigende må fremstille begge sider av saken, det må være balanse.

Men det som skjer, er at hver gang den politisk korrekte siden har en dårlig sak, eller må møte noen kapable motstemmer, så kan de nekte å stille opp og derved forhindre temaet fra å komme opp. Men dermed blir det jo overhodet ikke noe balanse. NRK (og MSM) blir rett og slett et veldig enkelt offer for manipulasjon.

Slik «innslaget» nå står, så har NRK Dagsrevyen liggende et nokså langt intervju med meg om et tema som interesser mange i dette landet. Jeg kommer med flere utsagn der som nok definitivt ville blitt av de mer kommenterte dersom nrk.no hadde lagt dem ut på nett. Men NRK har altså ikke klart å finne noen som kan ta økningen i antall kvinner i uniform i forsvar, og dermed kan det se ut som mine uttalelser, eller i det hele tatt saken, kommer opp på NRK. Intervjuet med meg blir liggende i arkivet.

Vi får nå se hva som skjer. En ny uke startet jo på mandag. Hvis det er noen der ute som leser dette som er uenig med meg om at økt kvinneandel er et eksperiment med uvisst utfall, kan de jo eventuelt henvende seg til NRK og tilby sine tjenester som motstemmer.

Og de av dere som er enig med meg, men som kjenner noen som er uenig med meg, kan jo tipse dem om at de har mulighet til å komme på NRK for å forsvare en viktig likestillingssak. Telefonnummeret til NRK er 23047000, be om å bli satt over til Dagsrevyen og si at dere ønsker å være intervjuobjekt og en hvit ridder for flere kvinner i Forsvaret.

Det skulle jo være enkelt å argumentere i mot det jeg har sagt. Eller?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon