Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk senter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Rune Berglund Steen og Shoaib Sultan skriver i en kronikk i Aftenposten at det ikke er riktig at Resett er blitt omtalt som nynazister i den seneste rapporten deres – Nynazister i Norge 2018 – en oversikt. I kronikken understreker de to at Antirasistisk senter ikke mener at Resett er nynazistisk.

Kronikken kommer som et tilsvar til advokat Carl Bore, som for en kort stund siden også skrev en kronikk i Aftenposten, der han påpekte at Resett ikke har noe i en rapport om nynazisme å gjøre. Berglund Steen og Sultan skriver at Resett kun er nevnt «i forbindelse med andre aktører». Ifølge de to er ikke så mye som et avsnitt i rapporten dedikert til Resett.

De presiserer videre at selv om de er kritiske til Resett, så oppfatter de ikke Resett som nynazistiske. De reagerer også på at Aftenposten brukte et bilde av Resett-redaktør Helge Lurås som illustrasjon til advokat Carl Bores kronikk. Lurås er ikke omtalt i rapporten fra ARS.

annonse

– Vi er svært kritiske til Resett, men nynazistiske er de selvsagt ikke, og det finnes ikke grunnlag i rapporten for å påstå at vi hevder dette. Nettutgaven av artikkelen er dessverre illustrert med et bilde av Resetts redaktør, Helge Lurås. Dette er svært uheldig, ettersom Lurås overhodet ikke er nevnt i rapporten, skriver Berglund Steen og Shoaib Sultan.

Videre skriver de to at de eneste som omtales direkte som nynazister i rapporten, er lederen av Vigrid og enkelte medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen, som etter sigende skal være selverklærte nasjonalsosialister. Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen er omtalt i rapporten, blant annet fordi han skal ha uttalt seg positivt til å ha nynazister med i partiet sitt, Alliansen, og fordi han har tatt til orde for å straffeforfølge de han betegner som «landssvikere».

Rapporten skal nå være trukket tilbake for eventuelle justeringer, etter at en av de omtalte i rapporten har truet med å ta saken til retten.

– Når det gjelder den personen Carl Bore representerer, har vedkommende en bakgrunn i det nynazistiske miljøet. Vedkommende har også mer nylig vært aktiv i noe som normalt regnes som en ytterliggående gruppering. Vi finner det ikke riktig å gå nærmere inn på dette her, siden det er snakk om en pågående sak. Vi vurderer om det i hans tilfelle bør foretas noen justeringer i rapporten for å unngå misforståelser, skriver Berglund Steen og Sultan avslutningsvis.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon