Sps finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet har begitt seg inn i debatten om FNs migrasjonsavtale Global Compact for Migration. På Facebook skriver politikeren at han har sendt to spørsmål om migrasjonsavtalen og regjeringens håndtering til utenriksministeren.

Resett kunne for noen uker siden rapportere at Solberg-regjeringen har besluttet at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonspakt, som hovesakelig går ut på å regularisere økonomisk migrasjon. Det er særlig fraværet av en drøfting av pakten i Stortinget som er problematisk for SPs Sigbjørn Gjelsvik.

– FNs migrasjonsavtale vekker stadig mer debatt og usikkerhet hos mange. Ansvaret for det bærer regjeringen som verken evner å bli enig om avtalens konsekvenser, norsk stemmegivning i FN eller hvordan den skal følges opp, og som heller ikke har lagt saken frem til behandling i Stortinget, skriver Gjelsvik.

annonse

Med Facebook-innlegget har Gjelsvik vedlagt to bilder av teksten med spørsmålene han har oversendt utenriksministeren. I det ene brevet etterspørres en forklaring på hvorfor tilslutningen til GCM ikke er blitt lagt frem for behandling i Stortinget.

– I denne saken har en splittet mindretallsregjering besluttet at Norge skal tilslutte seg en avtale som mindretallet i regjering åpent argumenterer imot. Dette innebærer samtidig at det er regjeringspartier som representerer mindre enn en tredel av Stortingets representanter, som har bestemt at Norge skal undertegne FNs migrasjonsavtale. Konsekvensene av dette vedtaket er regjeringen åpenbart dypt splittet i. Likevel velger man å la være å legge saken frem til behandling i Stortinget for åpen og bred drøfting blant de folkevalgte i Stortinget, skriver Gjelsvik i sin første henvendelse til utenriksministeren.

I sin andre henvendelse ber Gjelsvik om garantier for at migrasjonsavtalen ikke skal innebære et press på Norge om å endre norsk politikk på et eneste område, eller at Norges politiske handlingsrom innskrenkes.

annonse

– Stortinget har mottatt svært begrenset informasjon om FNs migrasjonsavtale og mulige konsekvenser av denne. Det er skapt stor usikkerhet av regjeringspartiene omkring hva en norsk undertegnelsen av FNs migrasjonsavtale vil innebære, konstaterer Gjelsvik i sin andre henvendelse til utenriksministeren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon