Resett erfarer etter kontakt med interne kilder i FrP at «nasjonalkonservative» krefter i partiet frykter at «liberalister» vil forsøke å kuppe Oslo FrP ved nominasjonsmøtet til bystyrelisten i Oslo, førstkommende mandag.
– Det er alltid problematisk med ting som dette. Man lurer på om man ser spøkelser på høylys dag. Driver man med en intern fraksjonskampanje er det vanskelig for de som ikke er innblandede å forstå rekkevidden, sier kilden.
Vekommende forteller at nyliberale krefter vil forsøke å skyve ut nasjonalkonservative krefter i Oslo FrP ved å stille egne, mer ukjente kandidater til partiets Oslo-liste.
– Det er en dame som heter Tone Liljeroth. Hun har vært rådgiver på stortinget, 1. vara i Bjerke FrP, og var ordførerkandidat i Skedsmo i 2011 før hun flyttet til Oslo. Hun er helt ukjent i Oslo-politikken, men hun skal gå mot Aina Stenersen og forsøke å ta sistnevntes plass. Hvorfor i all verden gjør hun det?, spør kilden.
Vedkommende sier at dette ikke er isolert tilfelle.
– Man ser et mønster. Det kan se ut som om liberalere prøver å kuppe partiet i Oslo.
Tone Liljeroth stilte som ordførerkandidat i Skedsmo ved forrige kommunevalg i 2011, og Skedsmo FrP ble halvert i kommunestyret, etter en dramatisk tilbakegang på 10,3 prosent i kommunen. Det gikk ikke mye bedre i 2015, da partiet kun gikk frem med 0,1 prosentpoeng siden 2011. I 2012 begynte Liljeroth som spesialrådgiver for FrPs stortingsgruppe, der hun siden har jobbet tett på partileder Siv Jensen.
Liljeroth vil, om hun lykkes, erstatte Aina Stenersen, som står på nominasjonskomiteens forslag, som listetopp på Oslo FrPs bystyreliste. Resett kilder definerer Liljeroth som liberalist, og Stenersen som nasjonalkonservativ.
Resett kjenner til at Anders Kjennerud, som leder Østensjø FrP, har levert inn en liste til nominasjonkomiteen i Oslo FrP, uten å ha forankret listen i eget styre. Hele 7 av de 14 alternative foreslåtte kandidatene til nominasjonsmøtet er foreslått av Kjennerud, som selv er varamedlem av nominasjonskomiteen.
Tommy Skjervold er foreslått av Kjennerud til å erstatte nominasjonskomiteens forslag av Camilla Wilhelmsen. På tredjeplass har Kjennerud foreslått Lars Petter Solås og Johan Nicolai Hertzberg, som erstattere for Skjervold.
– Liljeroth jobbet jo tett på Siv Jensen, som rådgiver på Stortinget. Tommy Skjervold jobber for Regjeringen. FrP’erne i regjering er liberalister. Dersom Stenersen, Wilhelmsen, Larsen og en del av de andre mer nasjonalkonservative blir skjøvet ut, vil det være en kjip sak for partiet. Stortingsgruppen fra Oslo er splittet, sier kilden.
Tone Liljeroth avviser at det skulle være noe kuppforsøk på nominasjonsmøtet på mandag. Hun understreker at hun mener det er sunt med konkurranse om verv i et politisk parti.
– At det er konkurranse om verv i partiet er ikke noe nytt, og er etter mitt skjønn et sunnhetstegn i et parti som FrP. Mitt kandidatur kan neppe komme som en overraskelse, da mitt navn ble foreslått i Dagsavisen nå i november. Jeg har vært aktiv FrP-politiker i 21 år, men flyttet til Oslo høsten 2014. Derfor er det naturlig å stille i Oslo denne gangen, sier Liljeroth til Resett.
André Melchior Larssen er nestleder i Grünerløkka FrP, i tillegg til å være spesialrådgiver for partiet på Stortinget. Han hevder at det har vært et ønske fra flere lokallag at Tone Liljeroth blir stående som listetopp.
– Vi foreslo henne på topp i begge innspillsrundene og ble overrasket over at hun til slutt da endte på 21. plass på den endelige lista. Vi har forstått det slik at det var flere lag som ønsket Liljeroth på topp så derfor valgte vi å fremme henne som en kampkandidat til 1. plassen. Vi mener rett og slett at en god liste i Oslo vil bli enda bedre med Tone på topp. Hun har gjort en formidabel jobb for FrP i Skedsmo som gruppeleder i ti år og ordførerkandidat to ganger, sier Larssen.
For mange er politikeres kjønn uvesentlig. Nestlederen i Grünerløkka FrP ønsker derimot understreke at han synes det er positivt at tre kvinner kjemper om førsteplassen i Oslo.
– Grunerløkka FrP syns det er flott at vi har tre kvinner som kjemper om førsteplassen, det er det ikke mange andre partier som har. Uansett utfall av nominasjonsmøtet vil Grunerløkka FrP kjempe for et størst mulig FrP etter valget i Oslo neste høst. Vi gleder oss til valgkamp.