Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Del saken
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
Ifølge PST er rundt 30 nordmenn drept i Syria, 40 har returnert og 30 antas å befinne seg i landet med usikker status, skriver ABC nyheter.

IS har mistet de store landområdene de erobret i Irak og Syria i 2014. Ifølge en rapport FN kom med tidligere i år, er anslagsvis 20.000 til 30.000 IS-krigere fortsatt igjen i Irak og Syria på tross av nederlagene på slagmarken.

Samtidig har strømmen av utenlandske rekrutter til IS så å si stanset. I november 2018 besatt IS mindre enn én prosent av territoriet i «Kalifatet» som ble opprettet i 2014, skriver ABC Nyheter.

– Det er vanskelig å definere IS i dag, hvor svært mange har blitt drept, arrestert eller er returnert til sine hjemland, sier forsker Truls Hallberg Tønnesen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Mange fremmedkrigere har returnert til Europa, der en rekke er blitt pågrepet og siktet etter ankomst. Status for norske fremmedkrigere er ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at rundt 30 nordmenn er drept, 40 har returnert og 30 antas å befinne seg i Syria med usikker status. På nåværende tidspunkt finnes det lite informasjon om de gjenværende norske fremmedkrigerne i Syria.

– De som antas å befinne seg i Syria, vet vi lite om. Av disse er ti kvinner, hvor minst én kjent sitter i en leir. Det er i tillegg minst 20 barn av disse som befinner seg i Syria, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Ifølge PST har de oversikt over dem som har vendt hjem til Norge. Noen sitter i fengsel, mens andre blir fulgt nøye med på av PST. Ifølge PST har ingen kvinner så langt returnert hjem til Norge.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]