Heiko Junge / SCANPIX
annonse

Göteborgsposten har i en serie artikler beskrevet  situasjonen ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg. Nå varsles ytterlige innstramninger til tross for den pressede situasjonen på sykehuset.Et ukjent antall pleieplasser og hundrevis av andre tjenester skal bort i kommende budsjett.

annonse
annonse

Personalet slår alarm om forholdene, som f.eks. sykepleieren Sharzad Hashemi:

annonse

– Vi er nesten i en katastrofesituasjon allerede nå. På mandag hadde vi 19 pasienter som skulle inn på pleieplasser etter å ha ligget på akutten i over 20 timer, flere av de opp mot 30 timer. Men det fantes ingen ledige plasser.

Hashemi forteller at et presset personale glemmer å gi medisiner og mat. Ingen har tid til å hjelpe alvorlig syke på toalettet, de må bare tisse i buksen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Andre sykepleiere forteller om flaskehalser som stanser opp hele systemet: pasienter blir sittende fast i systemet og dermed øker ventetiden for alle. Særlig går dette utover akutten, som blir fylt opp av pasienter som må få vanlig pleie av spesialister, dette fører til at operasjonssaler står tomme pga. mangel på kvalifisert personell.

Ledelsen skylder på at det er vanskelig å få tak i kvalifisert personale, men dette avvises av Monika Djurner fra sykepleiernes lokale fagforening:

– Mange sykepleiere har sagt opp sine stillinger. Det er fortsatt lett å få tak i sykepleiere, men det er en helt annen sak å få de til å bli her.

Mange sykepleiere orker ikke mer, og velger andre yrker (eller jobber i andre land). Det virker som problemet ikke er mangel på sykepleiere men mangel på gode ledere, skriver GP.

Det samme problemet gjelder for andre viktige yrker som politiet, som også lider av stor mangel på kvalifisert personale siden stadig flere slutter i jobben og all tid går med på å etterforske de mange drapene.

Bare to dager etter at GP skrev nevnte artikkel, døde en kvinne i 20–årene på Skånes universitetssykehus i Malmø. Hun klaget på sterke magesmerte og legene ga henne diagnosen tarmslyng, som krever øyeblikkelig behandling. Hun ble satt på venteliste.

Etter å ha ventet fire timer døde den unge kvinnen etter hjertestans.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.