Heiko Junge / SCANPIX
Del saken
 • 282
 •  
 •  
 •  
 •  

Göteborgsposten har i en serie artikler beskrevet  situasjonen ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg. Nå varsles ytterlige innstramninger til tross for den pressede situasjonen på sykehuset.Et ukjent antall pleieplasser og hundrevis av andre tjenester skal bort i kommende budsjett.

Personalet slår alarm om forholdene, som f.eks. sykepleieren Sharzad Hashemi:

– Vi er nesten i en katastrofesituasjon allerede nå. På mandag hadde vi 19 pasienter som skulle inn på pleieplasser etter å ha ligget på akutten i over 20 timer, flere av de opp mot 30 timer. Men det fantes ingen ledige plasser.

Hashemi forteller at et presset personale glemmer å gi medisiner og mat. Ingen har tid til å hjelpe alvorlig syke på toalettet, de må bare tisse i buksen.

Andre sykepleiere forteller om flaskehalser som stanser opp hele systemet: pasienter blir sittende fast i systemet og dermed øker ventetiden for alle. Særlig går dette utover akutten, som blir fylt opp av pasienter som må få vanlig pleie av spesialister, dette fører til at operasjonssaler står tomme pga. mangel på kvalifisert personell.

Ledelsen skylder på at det er vanskelig å få tak i kvalifisert personale, men dette avvises av Monika Djurner fra sykepleiernes lokale fagforening:

– Mange sykepleiere har sagt opp sine stillinger. Det er fortsatt lett å få tak i sykepleiere, men det er en helt annen sak å få de til å bli her.

Mange sykepleiere orker ikke mer, og velger andre yrker (eller jobber i andre land). Det virker som problemet ikke er mangel på sykepleiere men mangel på gode ledere, skriver GP.

Det samme problemet gjelder for andre viktige yrker som politiet, som også lider av stor mangel på kvalifisert personale siden stadig flere slutter i jobben og all tid går med på å etterforske de mange drapene.

Bare to dager etter at GP skrev nevnte artikkel, døde en kvinne i 20–årene på Skånes universitetssykehus i Malmø. Hun klaget på sterke magesmerte og legene ga henne diagnosen tarmslyng, som krever øyeblikkelig behandling. Hun ble satt på venteliste.

Etter å ha ventet fire timer døde den unge kvinnen etter hjertestans.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 282
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]