Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som har lang erfaring i å påberope seg rollen som fredsmegler i andre land, har nå rettet sin oppmerksomhet mot Jammu og Kashmir, et konfliktområde mellom India og Pakistan. Bondeviks initiativ møtes imidlertid med skepsis i India. Det rapporterer Indian Express.

Kjell Magne Bondevik har vært involvert i fredsbevarende arbeid i Somalia og Sør-Sudan tidligere, i tillegg til å ha fokusert mye på Myanmar. Etter å ha vært statsminister i to omganger startet KrF-politikeren Oslosenteret, som angivelig arbeider med menneskerettigheter, demokratiutvikling og interreligiøs og interkulturell dialog.

Les også: Bondeviks «fredssenter» sliter med økonomien og må tenke kreativt

annonse

Bondevik skal ha besøkt pakistanskokkuperte Kashmir i 2017, der han førte samtaler med pakistanske topppolitikere. Det pakistanske utenriksdepartementet uttalte følgende etter dette besøket:

– Bondevik understreket at Kashmir-problemet er en langvarig konflikt og trenger en politisk løsning, der man regner med FNs sikkerhetsråds resolusjoner og viljen til folket i Kashmir, på begge sider av okkupasjonsgrensen.

Bondevik skal imidlertid ikke ha hatt noe offisiell kontakt med Indias myndigheter i New Delhi.

Det ofte forekommende norske ønsket om å leke verdensdiplomat blir gjerne møtt med mistenksomhet. Hva får Norge for å agere slik? I 2003 sa en srilankisk politiker at Norge er en «nasjon av fiskespisere som har blitt internasjonale viktigperer», etter at nordmenn organiserte samtaler mellom myndighetene på Sri Lanka og tamiltigrene LTTE.

annonse

Norske meglingsinitiativ har heller ikke vært særlig vellykkede. Oslo-avtalen mellom Israel og Palestina ledet ikke til en tostatsløsning. I Sri Lanka ble våpenhvilen Norge fremforhandlet brutt. I en evaluering av Norges innsatser i Sri Lanka, forklarer det norske ønsket om å leke fredsmegler slik:

«Rollen har blitt basert på en tro på at som et lite, rikt land, med begrensede geostrategiske interesser og ingen kolonial bagasje, har Norge en komparativ fordel, såvel som et særskilt ansvar på dette området.»

Området Jammu og Kashmir har vært en konfliktsone mellom India og Pakistan siden landene fikk sin selvstendighet fra Det britiske imperiet i 1947. Etter Simla-avtalen mellom de to landene i 1972, har India fremholdt at de ikke ønsker noen utenforstående innblanding i denne affæren, og at denne situasjonen må løses bilateralt. Pakistanerne har på sin side tvert imot ønsket utenlandsk innblanding, og Kjell Magne Bondevik, velkommen.

Bondevik var i Srinagar, delstatshovedstaden i den indiske provinsen Jammu og Kashmir, 23. november, der han møtte tre muslimske separatistledere. Deretter reiste den tidligere statsministeren til Pakistan, der han møtte den pakistanske utenriksministeren.

Vel hjemme i Norge har Bondevik svart på en rekke spørsmål fra indiske journalister. Han innrømmer at han ikke har vært i kontakt med det indiske utenriksdepartementet, men påstår å ha vært i samtaler «med Delhi».

annonse

I en kommentarartikkel i Asia Times blir Bondevik rådet til å holde seg unna Kashmir-konflikten.

– Det er helt enkelt umulig å forvente at Indias forskansede posisjon om å løse sine konflikter med Pakistan ved bilaterale midler noensinne vil tillate at et utenforstående land eller individ megler. Bondevik bør følge rådene om å holde seg unna Kashmir-saken, skriver kommentator Viver Katju.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon