REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

I en fibersentral på tomta til den russiske datasentralen i Vardø går også fiberlinjene fra Forsvarets hemmelige anlegg i området. Forsvaret erkjenner at det er problem, skriver nettmagasinet AldriMer.no.

annonse

Det russiskeide selskapet Arctic Catch har siden i sommer drevet en gigantisk datasentral på kaia i Vardø, skriver nettmagasinet. Direktør Konstantin Vasilenko sier at selskapet bedriver utvinning av kryptovalutaen bitcoin. Men verken presse eller noen andre slipper inn på området til det russiske firmaet, som heller ikke vil opplyse hvem som leier kapasiteten fra den gigantiske dataparken lokalene huser, skriver AldriMer.no.

Gjennom åpne, offentlige kartkilder og nettsider, har AldriMer.no framskaffet informasjon om at fiberlinjene Arctic Catch leier hos lokale Ishavslink fører til samme fibersentral som Forsvarets fiberlinjer går gjennom. Fibersentralen ligger på tomta til den russiskeide datasentralen.

Dette bekymrer Cyberforsvaret, som har varslet både Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

«Vi er kjent med denne problemstillingen i Vardø. Det var nylig tema i et møte med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet hvor sikkerhetssjef Norunn Dahl i Cyberforsvaret var til stede», sier kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret Knut Grandhagen til AldriMer.no. Han henviser for øvrig til PST, som ikke vil kommentere saken overfor AldriMer.no.

Erik Hattrem, som har jobbet med saken for AldriMer.no er journalist med organisert kriminalitet, sikkerhet og forsvarsstoff som spesialområde. Han har tidligere jobbet for Dagbladet og NRK.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.