Et bilde tatt fra en video som er publisert i den marokkanske nyhetskanalen 2M, viser politiet på åstedet i Atlasfjellene hvor norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag. Foto: AFP/2M.ma / NTB scanpix
Politiet i Marokko har pågrepet tre av fire menn som er mistenkt i forbindelse med dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

Den første mistenkte marokkaneren ble pågrepet i et nabolag i Marrakech tirsdag morgen klokka 5. Politiet fant ID-kortet hans nær åstedet. Han skal også ligne på en av mennene som ble fanget opp av et videokamera i fjellandsbyen Imlil. Pågripelsen skal ha gått rolig for seg og mannen skal ha pekt ut tre andre menn i avhør.

annonse

– Alle er identifiserte, og politiet leter etter dem. Innen 24 timer vil de trolig være arrestert, sa en myndighetskilde tilVG mandag formiddag.

Få timer senere ble ytterligere to menn, fra havnebyen Safi, pågrepet i Marrakech. De mistenkte mennene skal ha campet rett ved stedet der kvinnene ble funnet drept inne i teltet sitt.

– Etterforskningen vil vise om det er snakk om en kriminell bande og om de hadde planlagt drapene. Etterforskerne vil avdekke motiver og detaljer, sier myndighetskilden, som tirsdag sa at myndighetene mistenkte i alt fire menn for å ha vært involvert i dobbeltdrapet.

Marokkansk FBI

Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ) i Rabat, Marokkos variant av amerikanske FBI, skal lede etterforskningen. Dette kan indikere at saken berører ekstremisme, terrorisme og/eller rikets sikkerhet.

annonse
annonse

Den norske politimannen, som jobber for Politiets utlendingsenhet ved ambassaden i Rabat, er sendt til området der dobbeltdrapet fant sted.

– Han reiste mot åstedet i Atlasfjellene i Marokko tirsdag, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Due ved Kripos.

Politimannen skal være bindeledd mellom lokale myndigheter, lokalt politi og norske myndigheter.

Ser etter mann på video

Politiet har fattet interesse for en video av en ukjent ung mann som satt sammen med de to kvinnene på en takterrassekafé i Marrakech der de bodde på hotell før ferden gikk videre til Atlasfjellene. Filmen skal være sentral i etterforskningen og politiet ønsker kontakt med mannen, får Dagbladet opplyst.

Opptaket stammer fra den drepte danske kvinnen Louisa Vesterager Jespersens konto på sosiale medier. Det skal være tatt opp fire dager før kvinnene ble funnet drept.

Avisa har sett videoen, som filmer omgivelsene på takterrassen. Over skjermen står teksten «Tourplanning in the heart of Marrakech» etterfulgt av en hjerte-emoji. Nettstedet Kech24 skriver at de tre satt på en kafé ved Jemaa el-Fnaa.

Ifølge nettstedet 2M.ma kom de to kvinnene til Marokko 8. desember. 16. desember var de i ferd med å avslutte fjellturen sin, og planen var å dra til fjellandsbyen Imlil for å overnatte der.

– Mørket var på vei, og de to bestemte seg for å campe i skogen. Jeg har fått informasjonen min fra en sikker kilde, men kan ikke fortelle hvem, sier nettstedets journalist Jazia El Hammari til avisa.

(©NTB)

[email protected]

– Dette er en meget trist og tragisk sak, sier Nergaard til NTB.

Den norske ambassaden har tett kontakt med marokkanske myndigheter og følger etterforskningen av drapene. Ambassaden i Marokko bidrar også med konsulær bistand til de pårørende via Utenriksdepartementet.

Nergaard henviser til marokkanske myndigheter for informasjon om etterforskningen.

Hun vil heller ikke si noe om hvorvidt noen av de pårørende har kommet til Marrakech eller om representanter fra norske og danske myndigheter skal følge kistene hjem til Norge og Danmark.

Drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen har fått stor oppmerksomhet i Marokko, og marokkanske medier følger saken tett.

– Marokkanske myndigheter tar saken meget alvorlig og etterforskningen pågår for fullt, forteller ambassadør Nergaard.

Marokkanere som NTB har snakket med, sier de synes det er forferdelig leit at to turister har blitt drept. Folk er opptatt av å fortelle at Marokko er et trygt land å feriere i.

Også ambassadør Nergaard påpeker at de aller fleste reiser til Marokko er problemfrie, men at forholdsregler må tas. Hun anbefaler folk å lese reiseinformasjon om landet på UDs nettsider.

De to kvinnene som ble drept i Marokko mandag ble funnet i teltet sitt av turister, ifølge marokkanske medier.

Ifølge en kilde i landsbyen Imlil skal ingen av eiendelene til de to turistene ha bli stjålet fra teltet, skriver Morocco World News.

Det var forbipasserende turister som fant norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) drept i teltet.

En kilde forteller at en lokal guide møtte turistene, som gråtkvalt fortalte ham hva de hadde sett. Guiden kontaktet deretter lokalt politi.

Marokkanske myndigheter har opplyst at de to ble funnet med kuttskader i halsen påført med en skarp gjenstand. Lokale kilder har sagt at kvinnene hadde knivskader.

Tre pågrepet

Tirsdag ble tre marokkanske menn pågrepet av politiet, mistenkt for drapene.

Alle de tre mennene ble pågrepet i Marrakech, som ligger rundt 70 kilometer nord for stedet i Atlasfjellene der de to ble funnet drept. Ifølge marokkanske medier er alle de tre mennene hjemmehørende i Marrakech.

De tre mennene skal ha blitt observert på overvåkingskameraer i lokale butikker i landsbyen, ifølge MWN. En av de mistenkte mennene skal også ha glemt igjen et ID-kort i nærheten av leirplassen ved teltet.

Ifølge flere medier skal de mistenkte mennene ha campet like ved stedet der de to kvinnene hadde slått leir i det populære turområdet ved Nord-Afrikas høyeste fjell, Toubkal. Mennene forlot området i 3-tiden natten før kvinnene ble funnet, ifølge øyenvitner.

To netter på samme sted

De to kvinnene ankom Marokko søndag 9. desember og hadde planlagt å reise rundt i landet i én måned, skriver VG.

Etter et par dager på et billig hotell i storbyen Marrakech, satte de kursen sørover. De to ankom landsbyen Imlil onsdag 12. desember, ifølge en kilde Morocco World News har snakket med.

Ifølge kilden skal de to kvinnene søndag ha returnert til det samme stedet hvor de tilbrakte sin første natt, og de skal ha hatt planer om å reise videre neste dag.

Trygt land og område

Marokko anses som et trygt land å reise i. Det er lavt kriminalitetsnivå og terrortrusselen er begrenset, ifølge en oversikt fra selskapet International SOS.

International SOS anser risikonivået i Marokko for å være det samme som for de fleste europeiske land, USA og Canada.

– Alle her er veldig overrasket og ganske satt ut av det som er skjedd, sier nordmannen Thor Arne Hauer til NTB. Han bor i Marokko og har arrangert turer for turister i området der de to kvinnene ble funnet.

Fakta om drapene i Marokko

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i et populært turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. De hadde kuttskader på halsen.

* Tre mann ble pågrepet i Marokko tirsdag, mistenkt for drapet. Ifølge lokale medier campet de i nærheten av kvinnene, men forlot området få timer før de drepte ble funnet.

* Imlil ligger 70 kilometer sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en måneds lang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

(Kilder: VG, lokale marokkanske medier og Utenriksdepartementet)

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.