Illustrasjonsbilde. Et amerikansk militært kjøretøy i kamper sammen med Syrian Democratic Forces (SDF) i Deir Ezzor provinsen, østlige Syria. Foto tatt 15. desember 2018 (Foto Delil Souleiman / AFP)

President Trumps overraskende beslutning om å trekke tilbake amerikanske tropper fra Syria har ikke falt i god jord i etablissementet. Flere sikkerhetspolitiske stemmer internt i det republikanske partiet går sterkt ut mot Trump, og syriske kurdere skal føle seg forrådt av den amerikanske presidenten.

Amerikanske tropper har lenge støttet militsen Syrian Democratic Forces (SDF) i de kurdisk-dominerte områdene i nordøst-Syria i kampen mot Islamsk Stat (IS). USA har også opprettholdt en militærgarnison i byen al-Tanf ved grensen til Irak – for å «hindre Teherans ambisjoner om å etablere en landbro fra Iran til Libanon», ifølge Al-Monitor. Det er uvisst hva som kommer til å skje etter at de amerikanske styrkene nå forlater landet – noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold.

Spesielt er den republikanske senatoren Lindsay Graham ikke nådig i sin kritikk av Trump. Graham advarer at avgjørelsen «vil bli ansett av Iran og andre fiendtlige aktører som et tegn på svakhet i den amerikanske kampen mot iransk ekspansjon.» Han sammenligner beslutningen med tidligere president Obamas avgjørelse om å trekke det amerikanske militæret helt ut av Irak i 2011 – noe som senere har fått mye av skylden for at IS klarte å slå seg opp i landet. 

Senator Marco Rubio og kongressmann Adam Kinzinger, er også svært kritiske til tilbaketrekningen. Rubio skriver i en tweet at avgjørelsen er «en stor feil med implikasjoner langt utover kampen mot IS.» Kinzinger er minst like negativ og skriver på Twitter at: «Akkurat nå jubler Iran. Vi forlot Irak og måtte komme tilbake. Jeg håper virkelig at presidenten og hans rådgivere er smartere enn dette».

Flere syriske kurderne – som har vært USAs fremste allierte i Syria i en lang periode – skal også føle seg forrådt av Trumps beslutning. En kommandant i kurdisk-dominerte SDF er for eksempel veldig skuffet avgjørelsen og kaller den «et [kniv]stikk i ryggen» ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.  

Avgjørelsen om en full amerikansk tilbaketrekning fra nordøst-Syria – kjent som Rojava blant kurdere – kommer bare et uker etter at den amerikanske generalen Joseph Dunford sa i et intervju med Washington Post at USA planlegger å trene mellom 35.000-40.000 SDF-soldater i Syria i tiden fremover.

Denne uttalelsen har av mange observatører blitt sett på som hovedgrunnen til at Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, offentlig gikk ut og truet med å invadere de SDF-kontrollerte områdene i nordøst-Syria onsdag 12. desember. Tyrkia anser SDF som en nasjonal sikkerhetsrisiko grunnet gruppens tette bånd til Ankaras erkefiende – Kurdistans arbeidsparti (PKK). Trumps varslede uttrekning vil trolig bli positivt mottatt i Ankara.

Under valgkampen i 2016 var Trumps budskap konsistent på at «nasjonsbygging» ikke burde være et anliggende for USA. Også den gang ble Trump kritisert av det utenrikspolitiske etablissementet.