Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Etter å ha akseptert et tilbud om en måneds gratis bruk av TV2 Sumo for å se Ole Gunnar Solskjær som manager i første hjemmekamp for Manchester United på Old Trafford, fikk jeg et spørsmål om jeg hadde funnet noe å se på TV2. Dette er mitt offentlige svar:

annonse

Kjære TV2,

annonse
Reklame fra Resett butikken

For å svare på spørsmålet deres, nei, jeg har ikke funnet noe særlig å se på TV2. Jeg kommer ikke til å betale for strømming av innhold på TV2 Sumo etter at prøveperioden utløper.

Den viktigste grunnen er at Karianne Solbrække er nyhetsredaktør, uten at hun har kommet med en personlig beklagelse for sin fatale svikt i vurderingsevne etter sitt forhold med islamisten Arfan Bhatti i 2006.

annonse
Reklame

Dere i TV2 la rett og slett lokk på en meget viktig debatt om hvordan journalister skal omgås kriminelle kilder. Så ansetter dere henne som nyhetsredaktør i september 2016. Hva dere har gjort internt vet jeg ikke, men det har aldri vært en viktig prinsipiell debatt i etterkant av Solbrækkes fatale vurderingssvikt.

Selvfølgelig har Solbrække kvaliteter som journalist og redaktør, og jeg vil ikke avvise at hun er kvalifisert til å være TV2s nyhetsredaktør, men uten at vi har hørt hennes beklagelse over at hun hadde et romantisk forhold til en straffedømt kriminell som hun dekket som krimjournalist, er det vanskelig for meg å ha tillit til Solbrække, og dermed også TV2 som nyhetsformidler.

Til alt overmål står Solbrække frem og kommer med sterke fordømmelser mot sine egne ansatte menn som har tafset for mye på kvinner i november 2017, hvor hun snakker om små, ynkelige menn. At hun gikk i strupen på sine ansatte for å utvise dårlig seksuell vurderingsevne, samtidig som vi ikke har fått noen debatt om hennes egen sviktende seksuelle vurderingsevne, provoserte meg kraftig. Derfor skrev jeg artikkelen TV2s Karianne Solbrække kaster stein i glasshus på Resett.

I min sak lenker jeg også til den interne diskusjonen blant journalister på siden Bhatti, TV2 og identifisering, uten at TV2 turte å løfte debatten, verken da eller nå. Mange journalister var sterkt kritiske til hvordan TV2 håndterte denne saken. Min epost til Solbrække i oktober 2006 ble heller aldri besvart, og her skriver jeg blant annet:

«Jeg håper det går greit med deg, selv om du har vært gjennom mye i det siste. Flere ganger har jeg sagt offentlig på Normedia og andre steder at jeg har respekt for deg som person og krimreporter, og derfor synes jeg det er så synd at du ikke har fått fortelle din historie og din versjon av det som har skjedd. Jeg har også sagt at jeg mener TV2 burde offentliggjort navnet ditt fra øyeblikket saken ble kjent. Det å legge lokk på saken fører bare til at det stilles flere spørsmål i saken, og ut fra det som er tilgjengelig av informasjon, er det mye som kan tyde å at du har hatt en for nær personlig relasjon til Bhatti, men det blir bare spekulasjoner så lenge som du anonymiseres i norske medier og at du ikke står frem. Jeg håper du snart kan fortelle din historie i Tabloid eller noe. Vi trenger en diskusjon om hvordan vi skal behandle kriminelle kilder.»

Dere har mange dyktige medarbeidere i TV2. På sport er dere suverene, og Bent Skjærstad er en nyhetshund av dimensjoner, en mann det hadde vært ubehagelig å bli konfrontert med hvis jeg ikke hadde hatt rent mel i posen. Som nyhetssjef fra 2000 til 2017 sørget alltid Jan Ove Årsæther for at TV2 var først når det smalt. Kvalitet har dere også i reportere som Hilde Gran og Steinar Figved. Da dere startet TV2 i 1992, var dere kanalen som formidlet nyheter med en snert, humor og en personlig vinkling.

I dag har selvfølgelig dette gått alt for langt, og det er mange som mister tillit til TV2 når Fredrik Græsvik får drive sine personlige hatkampanjer mot alt som lukter av Donald Trump. Han prøver ikke en gang å være nøytral, og selv om han har mange som følger seg på Twitter, er det ikke mulig å kalle tvitringen hans og de absurde meningsutbruddene for journalistikk. Græsvik blir også satt grundig på plass av Resett, i saker som har stort engasjement og tusenvis av delinger i sosiale medier. Det er mange som totalt har sluttet å se på TV2 på grunn av Græsvik.

En annen mann som trekker ned min betalingsvilje for TV2 er Øystein Bogen. Her har Steigan.no gjort en god jobb i å avsløre hans agenda i mye som fremstår som falske nyheter.

Men jeg er sikker på at Helge Lurås vil akseptere et tilsvar fra dere i TV2. Tør dere å gå i en åpen debatt om premissene for deres journalistikk?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.