Jair Bolsonaro var knapt ferdig med innsettelsesseremonien før han begynte å utstede dekreter som kan gi store endringer i sivilsamfunnet i Brasil. Foto: Andre Penner / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Brasils president fratar en etat retten til å ta avgjørelser om urfolks landrettigheter. Bolsonaro fester også grepet om ikke-statlige organisasjoner.

Urfolksgrupper reagerer på et dekret fra Brasils ferske president Jair Bolsonaro der urfolksdirektoratet FUNAI blir fratatt retten til å fastsette grensene for urfolks landområder.

Bolsonaro har sagt at han vil løse opp reguleringer som er til hinder for gruve- og landbruksinteresser, inkludert regler som skal sikre urfolks rettigheter og bevaring av naturen. Som en del av dette vil han flytte FUNAI fra justisdepartementet og legge det under departementet som har ansvar for menneskerettigheter.

Fastsettingen av landrettigheter skal flyttes til landbruksdepartementet.

Frykter sanksjoner

– Ser dere? Nedbyggingen har allerede begynt. FUNAI har ikke lenger ansvar for å identifisere, avgrense og fastsette urfolks landområder, skriver den venstreorienterte urfolkslederen Sonia Guajajara på Twitter.

Lobbyister for landbruksselskaper, som trolig vil tjene på den siste endringen, har også gitt uttrykk for bekymring, fordi de frykter sanksjoner fra land som støtter bevaring av naturen.

Bolsonaro ville også slå sammen miljøverndepartementet og landbruksdepartementet, men droppet det på grunn av kraftige protester.

Overvåke og kontrollere

Den nyinnsatte presidenten har også kommet med et dekret som gir regjeringen stor innflytelse over ikke-statlige organisasjoner i landet. Ifølge teksten skal regjeringen «overvåke, samordne, og følge virksomheter og tiltak fra internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner på brasiliansk territorium».

– Dersom målet er å fremme et konstruktivt forhold mellom internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner og det øverste nivået i regjeringen, hadde det vært en velkommen utvikling. Men det som slår meg er begrepsemne «overvåke» og «kontrollere», som tyder på en grunnleggende mangel på forståelse av den selvstendige rollen slike organisasjoner har i alle åpne og demokratiske samfunn, sier Jose Miguel Vivanco i Human Rights Watch.

Dekretet utløper dersom det ikke bekreftes av senatet innen 120 dager.

Bolsonaro skriver på Twitter at ikke-statlige organisasjoner har utnyttet og manipulert Brasils urbefolkning.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]