Ifølge Schengen-avtalen, som både Danmark og Norge har undertegnet, skal det være streng kontroll ved Schengenområdets yttergrenser. Men når først en person befinner seg innenfor dette området, som utgjør de fleste av EU-landene minus Storbritannia, Bulgaria og Romania, kan de reise fritt innenfor området, uten å bli kontrollert ved grensepasseringer. Siden 2015 har avtalen i praksis ikke fungert. Mange land har innført midlertidige grensekontroller, inkludert Danmark. Det har gitt resultater.
For nokså nøyaktig tre år siden innførte Danmark midlertidig grensekontroll mot Tyskland. Politibetjenter og tollpersoner ble hver dag å se på fergehavnene i Rødby og Gedser, samt ved flere grensestasjoner og jernbanestasjoner. Siden 4. januar 2016 og til 3. januar 2019 avviste politiet i Sør- Sjælland og Lolland-Falster 3 298 personer ved grensen mot Tyskland, skriver Ritzau i en pressemelding gjengitt blant annet av TV Øst.
I løpet av samme periode har 231 mennesker blitt anklaget for menneskesmugling ved fergehavnene i Rødby og Gedser, mens 119 personer har blitt tatt for å bryte våpenloven, ved for eksempel å gjemme skytevåpen eller bære en kniv.
Til sammenligning viser tall fra Nasjonalpolitiet, ifølge DR, at 801 våpen ble beslaglagt i hele Danmark, 6 144 mennesker ble avvist, og 5 479 tiltaler ble tatt ut, blant annet for menneskehandel, besittelse av våpen og narkotikahandel fra januar 2016 til oktober i fjor.
«Vi har blitt bedt om å utføre en oppgave i forhold til Danmarks sikkerhet, og den oppgaven tror jeg vi løser gjennom en målrettet innsats, der vi legger stor vekt på å hindre personer som ikke har lovlig tilgang til å komme til Danmark, som etter at de er oppdaget, kontrollert, og det viser seg at de ikke oppfyller kravene, blir sendt tilbake til Tyskland», sier politiinspektør ved Sør-Sjælland og Lolland-Falsters politi, Kim Kliver, og fortsetter:
«Det er et viktig element for å opprettholde den fred og orden og sikkerhet som må være rundt det danske samfunnet».
I tillegg til politiinnsats ved de danske grensene mot sør, er tollmyndighetene også tilstede ved grensene. På nasjonalt nivå, i 2016 og 2017, beslagla tollvesenene ca. 517 kilo cannabis og 120 kilo kokain. Dette viser en erklæring fra Tollvesenet.
Til tross for suksessen har danske politikere delte meninger om grensekontrollen som hittil er vedtatt å vare til midten av april. Dansk Folkepartis talsmann Martin Henriksen mener at tallene er betydelige. «Tallene bekrefter at grensekontrollen har en effekt. Og da har det en verdi i seg selv at du kan se at her begynner og slutter Danmark», sier han til Dansk Radio.
Socialdemokratiets justispolitiske talsmann, Trine Bramsen, mener at tallene viser at grensekontrollen har en begrunnelse. «De som har sagt det er meningsløst at det ikke har noen effekt og er symbolsk – det stemmer ikke overens med virkeligheten. Dette er veldig store tall», sier hun til Ritzau.
Radikale Venstre og SF er ikke tilhenger av grensekontroll. Radikale Venstre mener at det trekker vekk politiressurser som kunne vært brukt bedre andre steder enn ved grensen.