Illustrasjonsbilde. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Rundt 70 000 innvandrere ble gitt oppholdstillatelse i Sverige i 2018. I tillegg kommer et nesten like stort antall som fikk oppholdstillatelse av andre grunner, som barn født i Sverige til foreldre med permanent oppholdstillatelse og kvoteflyktninger, fremgår det av en artikkel i den svenske nettavisen Fria Tider, som har studert statistikken til Migrasjonsverket.

Media forsøker å gi inntrykk av lav innvandring til Sverige. «Sterk reduksjon i antall asylsøkere», skriver for eksempel Gøteborg-Posten om fjorårets innvandring. Avisen mente at 21 502 asylsøkere som søkte om, men ikke ble tildelt, asyl – i fjor er et lavt antall, skriver nettavisen. I alt ble det imidlertid innvilget 132.696 oppholdstillatelser i 2018.

Av disse var 25 144 asylsøkere. 44.844 kom som resultat av reglene om familiegjenforening.  Bare gruppen «Barn» utgjorde 9.339. Opprinnelsesland domineres av Afghanistan, Eritrea, Syria, Irak, Iran, Somalia og Etiopia.