Statsadvokat Frederik G. Ranke. En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener PST. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

annonse

Familiefaren i 30-årene kom til Norge på familiegjenforening, men ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg i landet bare i kort tid før han reiste til Syria som fremmedkriger, melder NRK.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Mannens kone og barn bor fortsatt i Norge, mens mannen er utvist.

PST tror kineseren fikk våpenopplæring og deltok i kamphandlinger i Syria for de to ekstremistgruppene ETIP (Øst-Turkestans islamske parti) og senere IS. ETIP består av muslimske uigurer fra Xinjiang-regionen i Kina, også kalt Øst-Turkestan. Organisasjonen regnes som en del av al-Qaida.

annonse
Reklame

Ifølge tiltalen skal mannen senere ha vervet seg til IS, noe som ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke kan være straffeskjerpende. Den kinesiske statsborgeren er tiltalt for deltakelse og terrorforbund i de to organisasjonene.

– Vi ser alvorlig på saken. At en person ikke bare slutter seg til én gruppe, men så senere, etter å ha hatt tid til å tenke seg om, drar rett inn igjen til Syria og IS. Han slutter seg til verdens verste organisasjon, på det verst mulige tidspunkt i september 2014, mens yazidiene blir utsatt for folkemord og journalister blir halshogd i stor skala, bemerker Ranke.

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer, som opplyser at klienten hans ikke ønsker at han uttaler seg til pressen nå.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse