Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

En mann skrev et fiktivt NTB-intervju med VGs kontroversielle vaktssjef Ken Andre Ottesen, og publiserte teksten på Facebook. Litt senere fikk han en telefon fra Ottesen selv, som truet med å sende advokater på ham, dersom han ikke fjernet den satiriske teksten. Mannen forteller i ettertid at han opplevde situasjonen som ubehagelig.

Søndag 6. januar publiserte en mann ved navn Ola Espelid et innlegg på Facebook, som inneholdt et fiktivt NTB-intervju med en av VGs vaktsjefer, Ken Andre Ottesen. I den satiriske teksten siteres Ottesen på at han, «i Norges største avis», har tenkt til å «kjempe for den politiske korrektheten». Videre mener den fiktive Ottesen at det er viktigere å bekjempe islamhat enn at folk kan si sin mening om antagonistiske holdninger mot kvinner og vantro i islam og blant muslimer, etter den brutale halshuggingen av to, unge skandinaviske kvinner i Marokko, like før jul. 

– Du skal være rimelig konspiratorisk hvis du hevder at drapene har noe med religionen islam å gjøre. For ikke å nøre oppunder islamhatet der ute, så har vi fjernet kommentarfeltet på alle sakene på vår nettside som omhandler drapene, samtidig som vi ikke har lagt ut en eneste sak på Facebook. VG tar ansvar, og det gjør meg stolt, sier Ottesen i det fiktive intervjuet.

annonse

Facebook-innlegget fikk VG til å reagere. Allerede søndag kveld ringte Ken Andre Ottesen i egen person til Ola Espelid.

– Han ringte meg rundt klokken ni, presenterte seg og spurte hva som var meningen med innlegget. Han ble høyrøstet og kalte meg en idiot, og lurte på om jeg hadde slått hodet mitt med jernstang. Han truet også med at han ville sette VGs advokater på meg. Det var en ubehagelig hendelse, forteller Facebook-satirikeren til Resett.

Espelid mener det er et paradoks at Ottesen hisser seg opp og hever stemmen mot andre, etter selv å ha bedt folk om å ta det rolig, og å «puste med magen», i et omstridt innlegg om nyttårsforsetter på Facebook. I dette innlegget erklærte Ottesen også at han vil trappe opp kampen mot nye medier og innvandringskritikere i 2019. 

– I nyttårsforsettsaken på egen Facebook-side ber han folk om å puste med magen. Han gjorde ikke akkurat det i samtale med meg, konstaterer Espelid. 

Like etter denne telefonsamtalen med Ottesen, sørget Espelid for å merke det satiriske innlegget med følgende advarsel; «OBS! OBS! Dette er et fiktivt intervju som ikke har funnet sted!»

På tross av dette tok VG kontakt med ham dagen etter, på mandag. Også denne gangen for å true med strafferettslige konsekvenser.

annonse
annonse

– I går gikk jeg en telefon fra administrasjonssjef Andreas Arnseth. Han var høflig, men presiserte at dette var en belastning for Ottesen. Han pekte spesielt på det som ble skrevet om terroren i Marokko. Han sa at de ville vurdere å anmelde om jeg ikke fjernet teksten. Ottesen følte nemlig dette som en belastning, både personlig og profesjonelt, sier Espelid.

Han forteller at han opplevde henvendelsene fra VG som ubehagelige.

– Det var ubehagelig. Jeg fant roen etter å ha fått bekreftet at innlegget ikke måtte fjernes, at det ikke var noe ulovlig over det. Det ble litt pes da Arnseth ringte, det kom jo politianmeldelser inn i bildet. 

Espelid er ikke alene om å skrive satiriske tekster i Norge. VG produserer også satire, som blir publisert hos avisens «satiriske lillebror» Vredens Gnag. Også der diktes det opp fantasihistorier, med falske, parodiske sitater. Blant annet har VG-satirikerne skrevet at FrP har kommet med forslag om at nordmenn med feriehus skal få stemmerett i Spania. 

Resett tok mandag kontakt med VGs prosjekt- og administrasjonsleder Andreas Arnseth, blant annet for å stille spørsmål ved om man kan anmelde satire, samt hvilke tanker redaksjonen gjør seg rundt sine egne satiriske artikler på Vredens Gnag. Arnseth og VG ønsket ikke å kommentere saken, utover å fortelle at de avventet en tilbakemelding. 

annonse

– Vi avventer tilbakemelding fra en person vi har hatt dialog med, vedrørende et innlegg på Facebook. Utover det har vi ingen kommentarer. 

Etter at Espelid mandag sendte en skjermdump av sitt Facebook-innlegg til VG og Andreas Arnseth, fikk han en tilbakemelding fra avisen om at de likevel ikke vil forfølge saken videre. I den oversendte skjermdumpen er Espelids advarsel om at intervjuet er fiktivt godt synlig.

Skjermdump fra Facebook.
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon