Kvinner og menn rammes ulikt av krig og konflikt. Likevel står kvinner ofte utenfor fredssamtaler og få fredsavtaler ivaretar kvinners rettigheter, mener regjeringen, som legger fram en handlingsplan om kvinner, fred og sikkerhet fredag. Bildet viser syriske flyktninger i Libanon i desember. Foto: AP Photo / Bilal Hussein / NTB scanpix
Del saken
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Når kvinner deltar i fredsprosesser, blir det lettere å få varig fred, mener regjeringen. En ny handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet legges fram fredag.

– Den nye handlingsplanen legger til rette for at kvinner skal delta på alle nivåer i freds- og sikkerhetsarbeidet, skriver statsminister Erna Solberg (H) og hele fem statsråder i en kronikk i Dagbladet fredag.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er til stede når planen lanseres fredag ettermiddag.

Kvinner og menn rammes ulikt av konflikter, påpekes det i kronikken.

– Likevel står kvinner ofte på sidelinjen når fredsavtaler fremforhandles, både som fredsmeklere og i partenes delegasjoner. Fremdeles ivaretar få fredsavtaler kvinners rettigheter tilfredsstillende, skriver regjeringsmedlemmene.

Den første handlingsplanen kom i 2006, seks år etter at FN vedtok en resolusjon om kvinner fred, og sikkerhet. Fredagens plan er den fjerde i rekken.

Blant tiltakene i planen er at Norge skal utnevne kvinner til å lede forhandlingsteam. Regjeringen vil også jobbe for at kvinner er med når ny grunnlov skrives eller sikkerhetssektoren reformeres og for at flere kvinner deltar i fredsbevarende operasjoner.

Norge skal dessuten arrangere en internasjonal humanitær konferanse om seksualisert og kjønnsbasert vold i væpnet konflikt i løpet av året.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]