Jabhat al-Nusra. REUTERS/Hamid Khatib
annonse
annonse

Politiet mener en 34 år gammel libaneser har planlagt eller forberedt terrorhandlinger i Syria. Rettssaken er berammet i Oslo tingrett i slutten av mars.

34-åringen ble pågrepet i Midt-Norge i slutten av september 2017 og har sittet varetektsfengslet siden. Fredag ble fengslingsperioden forlenget med åtte uker. Libaneseren er siktet både for å ha inngått terrorforbund og for deltakelse i terrororganisasjonen Nusrafronten.

Selv om tiltalen ennå ikke er klar, er saken forhåndsberammet i Oslo tingrett med oppstart 26. mars. Det er Riksadvokaten som til sist skal avgjøre om det skal tas ut tiltale fordi mannen ikke hadde tilknytning til Norge før han reiste inn i Syria, opplyser statsadvokat Frederik G. Ranke ved Oslo statsadvokatembeter til NTB.

annonse

– Det er frist på å ta ut tiltale 6. mars. Riksadvokaten har ennå ikke mottatt saken, og jeg kommer til å vurdere den i løpet av en måneds tid før jeg sender den videre til Riksadvokaten, sier Ranke.

Forsett og terrorhensikt

I fengslingskjennelsen skriver tingrettsdommer Jannicke Johannesen at retten mener siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha inngått terrorforbund og for deltakelse i en terrororganisasjon. Retten legger i vurderingen særlig vekt på videomateriale og siktedes forklaringer.

– Slik retten ser det viser materialet og forklaringene at siktede mest sannsynlig har planlagt eller forberedt terrorhandlinger ved å inngå forbund med en eller flere personer i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra om å begå eller medvirke til å begå terrorhandlinger, og at han mest sannsynlig har gjort dette med forsett og terrorhensikt, heter det i kjennelsen.

Nusrafronten heter egentlig Jabhat al-Nusra og er terrornettverket al-Qaidas fløy i Syria. De konkrete videoene viser ulike kamphandlinger og skildrer Nusrafrontens militære framgang i Idlib-området i perioden mars 2015 til april 2016.

annonse
Takker Allah for jihad

Den siktede 34-åringen har i avhør erkjent at han er intervjuobjekt i flere av videoene.

– I intervjuene har han blant annet referert til bruk av en selvmordsbomber, og uttalt at jobben ikke bare er å styrte regimet i Idlib, men også i resten av provinsene. Han var stort sett bevæpnet, uniformert og maskert, skriver Johannesen i kjennelsen.

34-åringen har blant annet erkjent at han i en video om frigjøringen av landsbyen Ain al-Hamra takker Allah for å «samle våre rekker og føre jihad». Han har også forklart at det kan være ham som har gitt ordre til to-tre andre soldater i en av videoene. Retten vurderer det som mest sannsynlig at siktede har hatt en militær lederrolle som feltkommandant i organisasjonen i kampen for å nedkjempe det syriske regimet.

– Slik retten ser det har siktede mest sannsynlig deltatt i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra på en kvalifisert måte med forsett, fastslås det i kjennelsen.

Kom trolig som asylsøker

Libaneseren kom trolig fra Syria som asylsøker, og ifølge NRK skal det ha vært opplysninger han selv kom med i asylprosessen som gjorde at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fattet mistanke.

annonse

Det har ikke lykkes NTB å komme i kontakt med mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling.

Det er satt av 14 dager til hovedforhandlingen i Oslo tingrett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon