Rune Berglund Steen leder av Antirasistisk senter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 • 1.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, nå stortingsrepresentant og innvandringspolitiske talsmann for FrP, uttalte at vi ikke burde gi barnetrygd til mer enn tre barn. Dette er for blant annet å forhindre at innvandrere velger en stor barneflokk istedenfor å ta seg en jobb, samt at ikke vår befolkning går ned og innvandreres opp. Han presiserte at tiltaket var mest aktuelt blant somaliere. Den gruppen med størst barnefattigdom.

– Jeg er veldig opptatt av at en økning av barnetrygden ikke må være til hinder for integrering. Det vil det bli hvis man belønner innvandrerforeldre som får barn fire, fem eller seks, sier Per-Willy Amundsen til TV2.

Rune Berglund Steen skriver i en kommentar til dette på Antirasistisk senter hjemmeside.

– Forslaget om å redusere barnetrygden for at det skal fødes færre barn med minoritetsbakgrunn, er å dele barn i ulike kategorier, som ønskede og uønskede, et slags A-lag og B-lag av barn, ut fra opprinnelse og etnisitet. Det er vanskelig ikke å oppfatte dette som rasistisk.

Sumaya Kirde Ali blir fysisk uvel av Amundsens forslag. Hun og Berglund Steen er ikke interessert i å diskutere hva som ble sagt, men hva de tror er tanken bakom.

Les også: Hvor mye tjener Antirasistisk Senter på å markedsføre nazister?

– Det Amundsen i essens sier, er at han ikke vil ha for mange barn av en viss type – med mørk hud, med muslimsk bakgrunn, osv. Både barna og deres foreldre forstår godt hva han mener, skriver Berglund Steen.

Amundsens tiltak var blant annet for å få flere somaliere i arbeid og da redusere barnefattigdommen, men Antirasistisk oppfatter forslaget på en helt annen måte.

– Å begynne å skille ut noen barn som uønskede, og til og med et samfunnsproblem, er stygt. Vi vil alltid ha uenigheter i innvandringsdebatten, men noen former for retorikk og politikk bør man simpelthen holde seg for god for – i alle partier.

Les også: Antirasistisk senter konstruerer rasisme for å overleve

Etter å ha konkludert med at Amundsen sitt utspill var rasistisk, og at det ikke er første gangen han kommer med liknende utsagn, så vil leder av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen helst ikke se Per-Willy Amundsen igjen rundt kongens bord.

– Jeg håper Amundsens tidligere sjef, statsminister Erna Solberg, som et minimum vil slå fast at alle barn som fødes i dette landet, er like mye ønsket. Og gjerne at enkelte tidligere statsråder ikke lenger er det.

N.B. Saken er endret. I en tidligere utgave skrev vi at Rune Berglund Steen mener Amundsen er rasist. Vi har endret teksten til at Rune Berglund Steen mener Amundsens utspill var rasistisk. 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]